Горещи данни: 60% искат кабинет. Цел № 1 доходите

91% биха гласували по същия начин, ако сега отново имаше избори

Горещи данни: 60% искат кабинет. Цел № 1 доходите | StandartNews.com

60% от българите искат работещо правителство, първата цел на което да бъдат мерки за подпомагане на заетостта и намаляване на безработицата.

Това сочат данните от национално експресно проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено на 14 и 15 април сред 520 души.

Под 1/3  се обединяват около бързи предсрочни избори. Без преценка са 13%. Така хората са отговаряли на въпроса: „В сегашната ситуация кой вариант е най-добре за държавата – правителство поне до октомври или предсрочни избори сега?“

На въпроса дали следващото правителство е добре да бъде от опозиционна коалиция или такава около ГЕРБ над 60% искат смяна на посоката и кабинет анти-ГЕРБ. Под една трета са „за“ това ГЕРБ да продължи да управлява. 11% не могат да преценят.

Над половината от участниците в проучването искат бъдещият премиер да бъде експерт. Досегашните партийни лидери отстъпват с едва 31% подкрепа.

На въпроса „Ако има предсрочни избори, бихте ли повторили своя вот?“ 91% отговарят, че отново биха гласували по същия начин и само 4% не биха го направили.

„Ако има предсрочни избори скоро, резултатът ще е почти същият, но вероятно ще има малка промяна. За партиите, които са малко под бариерата, или малко над бариерата би било изпитание влизане в една нова предизборна кампания“, коментира социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Apr2021/2112432016.jpg

По думите му в обществото категорично има очакване от формиране на ново правителство, което да започне да действа и да предприеме конкретни мерки, особено в ситуация на здравна и задаваща се икономическа криза.

Над 60% от българите са оптимисти за бъдещето на страната. Песимисти са едва 1/5 от запитаните, а 18% не могат да преценят, сочи още проучването на „Маркет линкс”.

Сред въпросите е и кои трябва да бъдат трите основни приоритета за следващото правителство. Във въпроса са изброени теми като здравеопазването, икономиката, съдебната реформа и ревизията на сегашното управление.

Най-наболял според анкетираните е проблемът със заетостта и безработицата.

Равна на нея е нуждата от реформа в здравеопазването.

А едва след това идва справянето със здравната криза, коронавирусът и темпа на ваксинация.

Мерките в подкрепа на икономиката и социалните мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, са важни според около 30% от запитаните.

Ревизията на предишното управление събира 18%, а според 13% важна е темата с промените в изборното законодателство – на практика първата, с която заяви, че ще се захване новият парламент.

„Икономическите мерки заедно с управлението на корона кризата и ваксинационната кампания са топ темите за българските граждани непосредствено след изборите. Отбелязваме известна разлика между дневния ред на българските граждани това, което виждаме като дневен ред в Народното събрание“, коментира оше Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Според него е нормално гражданите да разсъждават реактивно – за решаването на непосредствените проблеми, докато политиците разсъждават проактивно в по-дългосрочен аспект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай