Гледат утре оставката на кабинета. Преговарят Габриел и лидерите на ПП-ДБ (ОБЗОР)

Колелото на ротацията се завъртя, изборите се отдалечиха

Гледат утре оставката на кабинета. Преговарят Габриел и лидерите на ПП-ДБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Колелото на ротацията се завъртя, изборите засега се отдалечиха. Премиерът Николай Денков подаде оставката на правителството днес, както бе разписано преди 9 месеца в споразумението между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". 

ВИЖ ОЩЕ: Денков подаде оставка

Това стана няколко часа, след като партията на Борисов предложи на ПП-ДБ споразумение за коалиционно управление, в което се казва, че при ротацията Габриел ще е премиер и външен министър, Денков - вицепремиер и министър на образованието. Ще има два мандата по 15 месеца, двете стани ще могат да налагат вето. Разписано е как ще се избират регулаторите. 

ВИЖ ОЩЕ: Официално! Ето предложението за кабинет на ГЕРБ, топката е в ПП

Оставката е първа точка от дневния ред на парламента утре. Тя обаче ще се гледа в отсъствието на Борисов и Габриел, които заминават за заседанието на Европейската народна партия. Там, докато ПП-ДБ мислят дали да приемат споразумението, Борисов и Габриел ще информират партньорите на ГЕРБ за политическата ситуация в страната.   

ВИЖ ОЩЕ: Държавата е в нокдаун! Дончев с тежко предупреждение

Лично лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов ще преговарят за коалиционното споразумение с ГЕРБ. 

ВИЖ ОЩЕ: Ротация или избори? Борисов каза най-чаканата новина

"Това е добър отговор на нашия меморандум и е конструктивен. От наша гледна точка ние ще направим всичко възможно да се запознаем в детайли. Решихме на лидерско ниво, че самите лидери ще седнем на преговори, защото за нас отговорната позиция е да се опитаме всичко възможно, което зависи от нас, за да не ходим на избори", каза Кирил Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел непреклонна! Условието за управление (ВИДЕО)

Преговорният екип на ГЕРБ ще е Томислав Дончев, Делян Добрев и Николай Нанков, каза Борисов на националното съвещание на ГЕРБ. И веднага се засмя: "Шегувам се". Причината е, че и тримата са против сглобката. От името на ГЕРБ ще преговарят Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева - компетентни и твърди, заяви Борисов. И подчерта: "Партията ми е мила, но държавата ми е по-мила. При избори ще ни разтрият". Националното съвещание на ГЕРБ даде мандат на партията да преговаря за правителство. 

ВИЖ ОЩЕ: Денков с първи думи за офертата на ГЕРБ, каза ще има ли преговори

"На никого не му трябват тези избори, но от друга страна да направим така, че следващите месеци да бъдат изпълнени с реформите, които не ние искаме, а цялото българско общество и това ще ни е приоритет. Готови сме да седнем на масата максимално бързо с представителите на ГЕРБ както те са излъчени, а от наша страна в най-отговорна позиция ще бъдем самите лидери начело с Николай Денков, както и всеки един от политическите лидери на коалицията", заяви Петков. 

ВИЖ ОЩЕ: ПП-ДБ с реакция на предложението на ГЕРБ, чакат сигнал от Мария Габриел

Той не отговори на въпрос има ли нещо в споразумението, което не би приел, както и кога ще преговарят с ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков обяви кой ще преговаря с Борисов

"Има неща, които са конструктивно предложени. Харесвам идеята за вето. Всъщност това беше предложено от нас, но те явно са го припознали. Това е една добра стъпка напред. Едновременно с това част от приоритетите като еврозоната пак са сложени на преден план. Имаме за какво да говорим, но имаме и различия", лаконичен бе бившият премиер.

ВИЖ ОЩЕ: Денков: Удържах на думата си

“Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в НС. Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума израз на последователност, политически феър плей и уважение към гражданите. Днес изпълняваме ангажимента, който поехме със съвместна декларация на 6 юни 2023 г.“, заяви в специално изявление в 19 ч. Николай Денков.

"През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни", посочи Денков. 

"Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължа едно изрично успокоение за българските граждани - правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента", каза още той. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай