Гласят Петър Стоянов за общ десен кандитат

Гласят Петър Стоянов за общ десен кандитат | StandartNews.com

Петър Стоянов може да е кандидатът на Реформаторския блок за президент, научи "Стандарт". Стоянов, който бе държавен глава от 1997 до 2002 г., е едно от имената, които се обсъждат в дясната коалиция.

Предложението идва от ДБГ и СДС, а аргументите им, че той е еднакво приемлив както за по-радикалното крило около ДСБ в блока, така и за умерените десни привърженици. Стоянов е удачният отговор на амбициите на Радан Кънев, твърдят депутат Лидерът на ДСБ се самономинира за президент на блока в разгара на местните избори м.г., но засега не може да си осигури подкрепа. "Той може да е обединителна фигура на дясното. Имаше достатъчно възможности през тази година и половина да покаже качества на обединител, но не се справи", каза преди дни в интервю за "Стандарт" зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев.

Търкания има и при патриотите. Структурата на ВМРО в Русе номинира лидера си Красимир Каракачанов за президент, но той самият смята, че фронтът трябва да излезе с обща кандидатура, която да не е пряко свързана с някоя от партиите в коалицията. Такава обединителна личност може да е човек като Божидар Димитров, посочи Каракачанов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче иска партията му да има собствен кандидат. Нещо повече - това да е самият той. "Не си е взел поука от местните избори, когато се явихме разделени и загубихме", коментираха депутати от неговата партия.

Вицепремиерът Томислав Дончев и бургаският кмет Димитър Николов са сред обсъжданите имена в ГЕРБ. Амбиции има и шефът на парламентарната група Цветан Цветанов, твърдят негови съпартийци. Окончателното решение обаче ще бъде взето от лидера Бойко Борисов.

Още в началото на годината той посочи, че ще обяви своя кандидат през юни или юли, когато види в какво състояние е държавата и кои сектори може "да оголи". Нищожни към момента са шансовете на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев да бъде подкрепен за нов мандат.

И вляво опитите за единение удрят на камък. Лидерът на АБВ Георги Първанов продължава да настоява за общ кандидат, ръководството на БСП обаче отказва. "Всичко зависи от конгреса през май. Ако Миков запази поста си, общо явяване с АБВ няма да има. Ако спечели Корнелия Нинова, е възможно да се стигне до компромис", коментираха социалисти. Засега единственият, който е афиширал намерения да влезе в битката за "Дондуков" 1 е зам.-председателят на партията Янаки Стоилов.

От ДПС декларираха, че ще изчакат основните политически играчи да обявят кандидатите си и тогава ще решат дали да издигат своя номинация, или ще подкрепят друг кандидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай