Гласуваха ветото на Радев за извънредния закон

Парламентът не мина и без искри, литературни стихове и нападки на историческа основа

Гласуваха ветото на Радев за извънредния закон | StandartNews.com

Народното събрание одобри ветото, което президентът Румен Радев наложи върху спорни текстове от Закона за мерките при извънредно положение, предаде БГНЕС.

При повторното разглеждане на закона депутатите отхвърлиха текстовете със 118 гласа, само 14 гласуваха “за”, а 56 се въздържаха.

Тази сутрин на заседанието на правната комисия депутатите единодушно приеха ветото на Радев.

В неделя държавният глава Румен Радев наложи вето на текста „невярна информация за разпространението на заразна болест“ и на частта отнасящата за спекулата в цените.

Според държавния глава текстът за „невярна информация“ пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение.

Президентът върна и закона в частта отнасящата за спекулата в цените. В мотивите си Радев е посочил, че “липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова. Няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол”.

Президентът излага и притесненията си, че може да възникнат пречки пред свободното движение на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекомерност и нарушение на принципа за пропорционалност.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви от парламентарната трибуна, че светът е изправен пред невидима заплаха днес е един, а утре- друг. „Сега не е време за политиканстване“, призова тя и обърна внимание, че не е най-важното кой ще направи силно изказване. Трябва да се взимат важни и решителни решения.

Александър Симов от БСП заяви, че от няколко дни внимателно следи реакциите на хората по отношение на свободата на словото. „Самата информация, че се въвеждат подобни наказания, предизвиква много повече паника от обществено напрежение. Забелязах, че само едно изречение: сега не е времето да говорим за демокрация, много повече ужаси хората- отколкото, която и да е фалшива новина. Свободата на словото е ценност на ценностите и не може да я поставяме под риск“, подчерта депутатът от БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в Закона за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права.

Председателят на партията отбеляза, че са дали своя принос, даден е на правителството кредит на доверие, но той не е оправдан. Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници. „Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, призова лидерът на левицата.

Ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение е поредният непохватен опит за политически ПР, смята депутатът Борис Ячев от „Обединени патриоти“. Патриотите считат, че текстовете в закона в борбата със спекулата по време на извънредното положение ще създадат възможност за административен произвол, от които ще пострада най-вече малкият и средният бизнес. По-късно и от ВМРО разпространиха декларация, че няма да подкрепят ветото на президента.

Парламентът не мина и без дежурните искри, литературни стихове и нападки на историческа основа. Изказване на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски изправи на крака разгневени депутатите от БСП. След поредица от изказвания и лични обяснения, председателят на парламента Цвета Караянчева обобщи иронично: „Какво високо ниво на дебат“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай