Вторник,

Стоилов: Някои бъркат независимост с недосегаемост

От: СТАНДАРТ -
Стоилов: Някои бъркат независимост с недосегаемост
A
A
A

Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост, недосегаеми лица в правовата държава няма. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред Пленума на ВСС. Магистратите започнаха обсъждането на горещата тема - искането на Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То е въз основа на доклад на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков.

Министър Стоилов припомни, че на 16 юли 2021 г. е отправил до Пленума на ВСС предложение относно предсрочно освобождаване от длъжност на Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи.

Стоилов допълни, че в информацията се съдържат данни и твърдения за извършени от Иван Гешев престъпления. „В последните дни защитната теза на поддържащите главния прокурор е, че с внасянето на това предложение се посяга на независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Възможно ли е, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие това да се квалифицира като посегателство към друг орган“, попита Стоилов. По думите му разделението на властите върви с взаимният им контрол. „Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост. Недосегаеми лица в правовата държава няма“, коментира Стоилов.

„След като за година време нямаше мои предшественици и членове на ВСС, които да предприемат тази инициатива, се налага да го предприема аз, дори и като служебен министър“, допълни той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички