ГЕРБ инициира граждански дебат за досиетата

ГЕРБ инициира граждански дебат за досиетата | StandartNews.com

София. ПГ на ГЕРБ ще инициира широк граждански дебат във връзка с внесените от БСП и Атака промени в Закона за досиетата, става ясно от отворено писмо от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирано до Протестна мрежа. Предложението за промяна предвижда да не се разкриват имената на бивши и настоящи началници на отдели и сектори в служба "Военна информация" и Национална разузнавателна служба", които са били агенти на Държавна сигурност. До 2012 г. забраната за оповестяване на тези лица фигурираше в параграф 12 на закона.

Президентът Росен Плевнелиев заяви готовност да наложи вето, ако връщането на параграф 12 бъде прието от депутатите в парламента. 

В писмото си Борисов изразява подкрепа за позицията на Протестна мрежа срещу тази промяна и за провеждане на широк граждански дебат по темата. Той изтъква предприетите стъпки по времето на управлението на ГЕРБ за "осветляването на истината за тотоалитарното ни минало". Посочва като основни постижения в предаването на архива на държавна сигурност от МВР към Комисията по досиетата през 2010 г., смяната на състава на Комисията през 2012-а и отмяната на параграф 12, който поставяше императивна забрана за обявяването на принадлежността към ДС на ръководни служители от цивилното и военното разузнаване. 

Бойко Борисов се обявява за "единодействие на политическия и на гражданския сектор по посока неотклонното продължаване на тази тенденция". 

Публикуваме факсимиле от писмото:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай