Плевнелиев готов с вето за досиетата

Не държа да съм силен, а полезен президент, обяви държавният глава

Плевнелиев готов с вето за досиетата | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев обеща, че ще наложи вето на параграф 12 за досиетата, ако бъде приет. "Крайно време е да оставим досиетата в историята. Не мога да подкрепя връщането назад, не мога да подкрепя параграф 12", заяви той пред "Панорама" по БНТ.

"Българският народ не е разделен за бъдещето на нацията - всички искаме достойно място. Не може разделянето на нацията да бъде цената за който и да е политик".

"Когато казах, че свалям доверието от правителството, бях честен към нацията. Хората очакват повече от политиците. Хората искат прозрачност и прогнозируемост", коемнтира поведението си държавният глава.

"Като президент не държа толкова да съм силен президент, държа да съм полезен президент. Президентът е модератор, той не е нито посредник, нито представител на някого в обществото", обяви Плевнелиев.

"Това да чуеш нацията - това разделение ли е", попита риторично той.

"Гражданите посочиха проблемите каегорично. Аз потам когато гражданите посочат проблемите, не би ли трябвало политиците, обещали да ги решат, когато влезат в парламента, да ги решат", заяви Плевнелиев. Въпросът е дали ние днес решаваме поставените от гражданите въпроси. Работещите в парламента трябва да направят така, че да решават въпросите.

Президентът напомни, че е призовал парламентът да приеме декларация за националните приоритети. Това е била една от стъпките му за единение, като не е имал специално отношение към която и да е политическа сила. "Няма невинни в тази ситуация от днес, а и отпреди няколко дни, когато Народното събрание не можа да събере кворум и да работи", смята президентът. По думите му "при това положение няма виновни и невинни, всички носят вина за случващото се".

Плевнелиев категорично подчерта, че няма разделение между него и вицето му Маргарита Попова. "В Президентството отношенията са работни, професионални – част от моите правомощия съм възложил на вицепрезидента и тя се справя добре в рамките на всичко, което ние сме съгласували като процес", призна първият на "Дондуков" 2.

"Олигарсите в България са една шепа хора, те зависят изцяло от държавата, те така забогатяват", каза държавният глава. Той призна, че е бил член на няколко търговски камари, че познава много богати хора и смята , че не всеки богат човек е олигарх.

Президентът направи и своя външнополитически анализ като обобщи, че Балканите вече са се превърнали в място за пример. Ще подкрепим кандидатурата на Сърбия за членство в Европейския съюз, очакваме Хърватска да започне процедура по кандидатстване за ЕС, заяви Плевнелиев, а когато искаше да каже и за Черна гора, направи лапсус и я назова с английското наименование Монтенегро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай