ГЕРБ и БСП срещу решението за председател на РИК Кърджали

ГЕРБ и БСП срещу решението за председател на РИК Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. „ГЕРБ възразява категорично срещу решението на ЦИК от 14 август да бъде назначен Беркант Барзат от квотата на ДПС за председател на Районната избирателна комисия в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. В качеството си на секретар на РИК на евроизборите, проведени на 25 май 2014 г, г-н Барзат допусна грубо нарушение на изборното законодателство, позволявайки си да нахлуе в секция № 61 в община Кърджали заедно с други активисти на ДПС след приключване на гласуването и да упражни натиск върху членовете на СИК при броенето на бюлетините, посочвайки императивно кои са действителни и кои не", заявява Цвета Караянчева, областен координатор на ПП ГЕРБ Кърджали и депутат в 42-то НС.

В отворено писмо до медиите Караянчева подчертава, че „ЦИК взима решение за председател на РИК Кърджали да бъде назначено лице, което безнаказано погазва закона и от което се очаква да организира и проведе „законно" и „спокойно" изборите в Кърджалийски многомандатен избирателен район". Според нея е недопустимо г-н Барзат да бъде член на РИК, а още повече председател, защото това „би означавало, че ЦИК толерира проявите на агресия и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес".

Народният представител от БСП в 42-то НС Милко Багдасаров определи като прецедент в най-новата история на Кърджали избора на Беркант Барзат от ДПС за председател на РИК Кърджали.

"За мен изборът на представител на Движението е резултат от кафето в Кърджали между Местан и Борисов и продукт на задкулисни игри. Ще обжалваме решението за председателското място", категоричен е Милко Багдасаров.

На 11 август лидерите на основните политически сили в Кърджали не постигнаха консенсус при областния управител Бисер Николов и се наложи решение за ръководството на РИК да вземе ЦИК. Даниела Петрова от квотата на ГЕРБ, която досега бе председател на РИК Кърджали, ще бъде секретар на Районната избирателна за изборите на 5 октомври.

За зам.-председател е утвърден Иван Робов от БСП. Другото място за зам.-шеф е на Росица Златанова от "Атака". На последните избори Беркант Барзат от ДПС бе секретар на РИК Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай