ГЕРБ сложи диагноза на властта заради черните списъци

Законът "Василев" никога няма да види бял свят, заяви Томислав Дончев

ГЕРБ сложи диагноза на властта заради черните списъци | StandartNews.com

Политическа патология! Тази диагноза сложи на властта Томислав Дончев, коментирайки скандалния законопроект на Асен Василев за изготвяне на национални черни списъци с неудобни хора и фирми, чието имущество ще може да бъде запорирано само по донос.

Проектът за закон на Асен Василев, който предвижда създаването на черни списъци и замразяване на имущество без съд и присъда, няма да види бял свят, отсече пред журналисти в парламента заместник-председателят на ГЕРБ.

Проектозаконът е изработен във Финансовото министерство. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от посочени в закона дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Предвижда се да има и Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

"Това никога няма да види бял свят. Първата причина е, че противоречи поне на няколко члена на Конституцията. Втората причина е, че в пленарна зала има остатъци от здрав разум и никога няма да бъде приет. Това, което повече ме притеснява, е степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст. Начинът на мислене. И ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам какво ще роди утре този начин на мислене", коментира Дончев.

"Аз не знам за опозицията, но много представители на управляващите, всъщност май всички, демонстрират уплах, като коментират текста. На първо място, този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество, буквално. Ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам, че този начин на мислене какво ще произведе утре! „Врагове на народа?“, заяви Дончев.

"Смисълът на политиката е борба на идеи, а не борба срещу хората. Защото прозирам тук друго виждане на политиката, как да се борим срещу хора, които не са ни симпатични", каза още той.

Според него с този законопроект могат да се репресират не само неудобни опоненти, но и неудобни коалиционни партньори.

"Когато изчетох за първи път текста, помислих, че това е зле скалъпена шега. Оказа се, че е истина. Този закон няма как да мине. Той нарушава основни конституционни принципи", категоричен бе Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай