Петък,

ГЕРБ скача срещу мораториума, внася искане

От: Редактор -
264
ГЕРБ скача срещу мораториума, внася искане
A
A
A

В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и за обявяване за противоконституционен наложения вчера мораториум в Народното събрание върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Това стана ясно на извънреден брифинг тази вечер в централната на политическата партия.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони.

Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен.

"С него се ограничава не само дейността на Министерския съвет, но и на всеки държавен орган, определен с Конституцията или със закон. Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – Конституционен съд, президентство, съдебна система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви г-ца Захариева.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички