ГЕРБ при Радев: Връщаме мандата веднага

Президентът прави консултации в партиите

ГЕРБ при Радев: Връщаме мандата веднага | StandartNews.com

Категоричното ни становище е, че няма нужда от допълнителни консултации с парламентарната група на ГЕРБ. Когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на консултациите при президента Румен Радев. Днес и утре държавният глава провежда втори кръг разговори с партиите, преди да връчи втория мандат за кабинет – на ГЕРБ.

„Нашата парламентарна група многократно е завявала становище за това, че при връчването на втория проучвателен мандат ще го върнем веднага, без да представяме състав и структура на Министерски съвет в сроковете по Конституция. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета, или какъвто и да е друг акт на Народното събрание, да бъде обвързван с връчването на втория или третия мандат и съответната конституционна процедура“, каза Атанасова. Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще номинира Даниел Митов за премиер. Той ще представи пред входа на Президентството правителствен екип, „за да направят хората сравнение” и веднага ще върне празна папка на Радев.

Атанасова посочи, че въпросът за актуализацията на бюджета трябва да бъде обсъждан в Народното събрание.

„Това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия. По отношение на актуализацията на бюджета сме на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание. Там трябва да водим дебат дали има достатъчно финансови средства. Считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макара че месеци преди това т.нар. партиите на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното. Преди година също имахме COVID криза, г-н президент, също се справяхме с редица предизвикателства. Надявам се, че мигрантската вълна не е забравена, а правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхна отговорност, а на ваша, г-н президент. Тези партии се родиха под вашия юмрук тук на Площада“, допълни Атанасова.

Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет, заяви Радев. „Това е вторият цикъл консултации, които провеждам с парламентарно представените политически партии в 46-ия парламент за съставяне на редовно правителство. Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет“, заяви Радев.

„В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства – да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост“, добави президентът.

„Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай