Петък,

ГЕРБ предлагат Александър Андреев за шеф на ЦИК

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Сегашният говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. Андреев е със сериозен опит, тъй като е член на комисията от 2007 г.

Андреев е предложение на неправителствена организация, припознат като кандидатура на ГЕРБ. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че според нея той може да гарантира прозрачния изборен процес.

Бившият председател на ЦИК Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия и обяви, че подава оставка по лични причини. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в Изборния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията. Стоева смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

Всички документи, съпътстващи избора за нов председател на ЦИК, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание.

Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички