ГЕРБ предлагат Александър Андреев за шеф на ЦИК

Андреев е предложение на неправителствена организация, припознат като кандидатура на ГЕРБ

ГЕРБ предлагат Александър Андреев за шеф на ЦИК | StandartNews.com

Сегашният говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. Андреев е със сериозен опит, тъй като е член на комисията от 2007 г.

Андреев е предложение на неправителствена организация, припознат като кандидатура на ГЕРБ. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че според нея той може да гарантира прозрачния изборен процес.

Бившият председател на ЦИК Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия и обяви, че подава оставка по лични причини. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в Изборния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията. Стоева смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

Всички документи, съпътстващи избора за нов председател на ЦИК, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание.

Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай