ГЕРБ бесни на Промяната и ДБ, какво направили на деня на Левски

Левски не е нито на партиите, нито на отделните обществени групи

ГЕРБ бесни на Промяната и ДБ, какво направили на деня на Левски | StandartNews.com

Васил Левски е на всички. Левски не е нито на партиите, нито на отделните обществени групи. Левски събира в образа си цяла България. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ Тома Биков. Повод за коментара му е събитието на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ пред Народния театър в София, с което те поставиха начало на предизборната си кампания.

Обидно е образът на Левски да бъде ползван и приватизиран от една група хора, които са дошли тук да вземат, а не да дадат, както е направил Левски – той е дал живота си, каза Биков.

Днес е ден за почит към Апостола на свободата и 150-годишнина от неговата гибел в името на България. Днес не е повод нито за празник, нито е повод за музика в центъра на София, нито за хепънинг, най-малко е повод за откриване на предизборна кампания, заяви още Биков.

Това, което се случва в центъра на София около Народния театър, освен че е демонстрация за комплекс за липса на достатъчна национална идентичност, която се опитва да се прикрие под образа на Левски и борците за българската национална свобода, това е и обида за всички български граждани, коментира още Тома Биков.

„Ние осъждаме категорично възможността този образ да бъде ползван от Кирил Петков и обкръжението му и едва ли не тези хора да се самоасоциират с делото на Левски и борците за нашата национална свобода. Нямат нищо общо с тях и днешното им поведение в центъра на София – с музика и декори около сградата на Народния театър, няма да ги направи повече българи. А част от тях изобщо няма да ги направи българи, защото българин е въпрос на самоусещане и въпрос на идентичност, а не въпрос на демонстрация и парадиране в този най-тъжен за българската нация ден“, каза Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай