Георги Първанов: Гоце, Даме, Яне… са българи!

Българо-македонската комисия е обречена на неуспех смята бившият президент

Георги Първанов: Гоце, Даме, Яне… са българи! | StandartNews.com

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско-Преображенското въстание са българи, категоричен бе бившият президент Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

„Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско“, заяви той пред бТВ.

„Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Не приемам подхода те да заседават и образно казано да отмятат по домова книга това или друго име. Трябва да се търсят големите и важни решения“, посочи Първанов.

„Трябва да бъда откровен скептик съм към работата на комисията по една основна причина- няма ясен мандат“, коментира той. „Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл“, каза Георги Първанов. „И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците“, допълни той.

„Трябва ясно да се постави въпросът какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония“, подчерта Първанов.

„Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт“, посочи той.

„На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се „отпуши“ работата на всички историци“, заяви Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай