Георги Първанов: ДПС е добър и предсказуем партньор в управлението

Съвместяването на поста премиер и външен министър показва, че има дефицит на дипломатически кадри

Георги Първанов: ДПС е добър и предсказуем партньор в управлението | StandartNews.com

Източник: бТВ

"Защо управлението трябва да е без ДПС? Те са сговорчив партньор. Аз бях един от първите, които подадоха ръка на ДПС. Твърдя, че те са добър и предсказуем партньор в управлението." Това заяви в интервю за бТВ бившият президент Георги Първанов.

„Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон", припомни Първанов.

"След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване. По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка", каза още той.

Според него Димитър Главчев не е подготвен за външен министър. "Министър Стефан Димитров е много добър професионалист. Това отношение е меко казано обидно към него", каза още той по повод идеята за смяна на водещия дипломат.

Относно провалената ротация, той заяви: "Изглеждаше, че ще успеят да "поделят баницата". Оказа се, че не е така. Сега битката е за Външно министерство. Тя започна още преди да се разпадне сглобката с претенциите на предишния премиер. Партиите от сглобката искат да имат един лост повече да се докарат пред евроатлантическите партньори."

Първанов смята, че съвместяването на поста премиер и външен министър показва, че има дефицит на дипломатически кадри. "Това не е вярно. Премиерът Главчев не е в състояние да намери решение в сложната ситуация с партиите в сглобката. И в отношенията с президента", посочи Първанов.

Тепърва ще виждаме резултатите от промените в Конституцията. Подозирам, че решението на Конституционния съд няма да бъде позитивно спрямо промените. Повечето ще бъдат върнати, допълни бившият държавен глава.

Моята активна позиция е да помагам на Левицата, на цялото ляво пространство. Събраха се много хора от левите формации. Не мога да кажа какво ще се случи с тези хора. Работих за широка лява коалиция, която да е алтернатива на дясната, разкри още Георги Първанов.

В оперативната политика не бих се върнал. Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които изпитваме на гърба си не са тези, с които се боравеше по мое време, декларира той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Справедлив
преди 1 седмица

Напротив , има дипломатически кадри, но малко са тези които се поддават на агитацията и слушат съветите на чуждите посолства.

Откажи