Гечев и Стоянова не седнаха заедно в спор за новия дълг

Гечев и Стоянова не седнаха заедно в спор за новия дълг | StandartNews.com

София. "Ние подписваме един празен чек за 8 милиарда евро", заяви депутатът Румен Гечев от БСП по повод обявения вчера правителствен договор за нов държавен дълг. Той бе поканен в Нова ТВ заедно с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която не пожела да седне до колегата си в студиото. Двамата се сменяха на мястото за гости пред водещите.

"Заемът от 16 милиарда лева очевидно ще отиде за финансов комфорт на правителството", настоя депутатът от БСП. "Не можем да гадаем къде отиват тези пари и в какъв размер", заяви той. По думите му управляващите не са представили никакъв отчет за това къде ще отидат тези пари и как ще бъдат разпределени. "Ние сме категорично против това, което става по тъмни доби", подчерта Румен Гечев.

„Докато бюджетът на държавата продължава да е на минус, така ще правим", контрира го Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в НС. Тя повтори обясненията на кабинета от вчера, че тези 8 млрд. евро ще се ползват за рефинансиране на стар държавен дълг и за финансиране на бюджетния дефицит в идните 3 години. Тя обясни, че дълг може да се връща само когато бюджетът на държавата има излишък, а не както е в последните години - в постоянен дефицит. 

По думите на Гечев проблемът е, че българският парламент съгласно Конституцията никога не е разрешавал на правителството да сключва договор за 8 млрд евро. "Това, което е разрешил парламентът за 2015 г., е че правителството може да тегли заем от 6,9 милиарда лева външен дълг и 1,2 милиарда вътрешен дълг", поясни той. Той подчерта, че няма как за две години правителството на ГЕРБ да изплати целия наследен дълг от 17 милиарда.

Менда Стоянова охвърли отправените във връзка със заема обвинения като "манипулации". Тя поясни, че поставеният таван за лихва върху заема е 10%, но тази стойност се залага само формално и няма как да се стигне до толкова висока лихва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай