Гечев разкри: опит за атентат на Конгреса на БСП

Той коментира и "Магнитски"

Гечев разкри: опит за атентат на Конгреса на БСП | StandartNews.com

"На 50-ия Конгреса на БСП имаше опит за атентат срещу партията". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" Румен Гечев от БСП и уточни:

"Целта беше да се осуети и провали Конгресът преди изборите и да се предизвика, ако е възможно, свалянето на председателя Корнелия Нинова. Каква ще е тази партия, която ще допусне 5-6 седмици преди избори да се смени нейният председател. Как ще се регистрира и кой ще води преговори от името на такава партия, с какъв политически потенциал зад гърба си? Затова казвам, че това е опит за атентат срещу БСП".

По думите на Гечев Кирил Добрев е правил бизнес с ГЕРБ:

"Сключване на договори под чадъра на политическия опонент е задкулисна дружба. Никой не може да ни убеди, че политическият ти опонент ще сключва договори с твоите областни управители или с твоите кметове, или с фирми, които ти контролираш".  

Изключването на партийни членове е заради нарушаването на Устава на партията, подчерта той:

"Същите членове на т.нар. опозиция в БСП не само че не помагаха на предишните избори за партията, те не залепиха един плакат, бойкотираха създаването на листата и работеха за други партии. Сега те спокойно могат да си работят за другите, както правеха досега".   

Трябва да се внимава повече при подбора на хората, каза Румен Гечев във връзка с изключването на евродепутата Петър Витанов от БСП.

Според него шумът, който се вдигна на Конгреса ще повлияе на избирателите на БСП, особено на колебаещите се:

"Хората ще си кажат, че на една партия, в която има такива вътрешни раздори, как да ѝ гласуваме доверие. В същото време много хора подкрепят това, което стана в края на Конгреса (изключването на 14 партийни членове - б.р.). Така че ще има и мобилизиращ ефект. Ще има и трети ефект - периферията, която отказваше да гласува за БСП заради феодали в големи областни градове, които преди време бяха в ръководството на партията, и такива, които сключват договори за милиони с нашите политически опоненти - ще се върне при нас".

Пред БНР Румен Гечев коментира допълването на списъка със санкционирани българи по "Магнитски":

"Ако сигналите бъдат проверени и съгласно българската Конституция съдебната ни система реши, че някой е виновен, дискусията дали да носят отговорност, или - не, се прекратява. Но тук има смущаващи неща. Откъде накъде САЩ ще бъдат някаква държава над останалите. Някакъв закон "Магнитски" от САЩ ще определя кой е виновен, кой е корумпиран. Ако имаха доказателства, защо не ги публикуват? Да покажат информация и ако това е вярно, отговорността трябва да се понесе и тя ще бъде много тежка".

Според него таймингът на обявяването на новите петима (Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов) не е случаен:

"Това става вечерта преди Конгреса на БСП и преди изборите".

На въпрос дали той смята, че САЩ се намесват в изборите, Гечев отговори, че това не е новост. 

"Не бива да допуснем да бъркат в душите на нашите деца, независимо коя партия управлява", каза Гечев по повод идеята БСП да организира референдум срещу въвеждането на джендър идеологията в образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай