Галъп: БСП с преднина от ГЕРБ на евроизборите

Бареков продължава да печели одобрението на българите

Галъп: БСП с преднина от ГЕРБ на евроизборите | StandartNews.com

София. БСП и ГЕРБ в равностойна надпревара за Европейските избори.Това показва февруарското издание на Политическия и икономическия индекс на "Галъп интернешънъл", което бе оповестено на специална пресконференция. Движението "България без цензура" на Николай Бареков продължава да печели популярност сред гражданите, а проекта АВБ има реални шансове за влизане в Европейския парламент, обясняват още социолозите.

 

"Ако изборите за Народно събрание се проведат сега...", както и въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент, са питанията за проучването. "Както обикновено в предизборна ситуация, този въпрос е с предварително зададени опции с т.нар. шоукарта. Тя съдържа имена на партии и коалиции. Подобни въпроси помагат за преценката на евентуални потенциали и перспективи, но трябва да се четат не с вглеждане в числата, а с отчитане на тенденциите. При нововъзникващи, протестни, малко познати и т.н. политически формации този метод може да покаже възможните горни граници", обясняват от "Галъп".

 

Социолозите са категорични, че данните от двата типа електорални въпроси не могат да представят директна прогноза. Те показват само декларативните нагласи на респондентите, които са по-високи в сравнение с реалната очаквана активност на европейските избори.

 

Ето какво показват още резултатите от проучването на "Галъп интернешънъл":

 

Заявката на АБВ поставя БСП във видимо по-трудна ситуация от преди, макар да отнема сравнително малка част от подкрепата на БСП. В същото време само половината от подкрепата на АБВ идва от средите на хора, които в последните избори са гласували за БСП. Останалата част идва от хора, които твърдят, че не са гласували, а също и от гласували за ГЕРБ, както и за по-малки партии.

 

Това сочи по-центристки позиции на АБВ в сравнение с БСП. Изводът се доказва и от профила на привържениците на АБВ според политическото им самоопределение. Ако при БСП най-често се среща самоопределението "социалист", но се среща и "комунист", то при АБВ "социалист" също е най-често срещаното, но редом с него чувствително присъства и "социалдемократ", срещат се и други самоопределения. Нужни са данни и от следващи изследвания, за да се установи по-подробен портрет на АБВ.

 

С проявата на АБВ предизборната надпревара става изключително оспорвана, защото силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат съвсем изравнени – съответно около 19 и около 18%. Традиционно стабилни са нивата на електорална подкрепа на ДПС (между 6 и 7%), а по всичко личи, че очертаващата се коалиция на "България без цензура" с ВМРО успешно мери ръст с Реформаторския блок, който пък остава без динамика в подкрепата от няколко месеца насам и е на нива между 4 и 5%.

 

Движението на Николай Бареков беше официално учредено в периода на изследването и е възможно това да е повлияло на резултата, който сочи увеличаване на подкрепата при "България без цензура". Въпросът с шоукарта, който може да очертае нишата на подобни нововъзникващи формации, сочи около 6% електорална ниша – заедно с ВМРО.

 

На сходни нива е и АБВ: с над 3% споменавания в класическия открит въпрос и 6% във въпрос със зададени опции. Така формацията на Първанов и Калфин също се намесва в борбата за присъствие в Европейския парламент.

 

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спада в доверието на Георги Първанов, който се дължи на промяната в мнението на мнозина от привържениците на БСП. Първанов обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение – с близо една четвърт положителни оценки. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22% от пълнолетните българи.

 

Няма съществена промяна в оценките за основни институции, те остават на сравнително ниски нива – 14% заявяват доверие в парламента, 26% - в правителството и 30% - в президента. Потенциалът за протести остава висок и близо една пета споделят готовност за участие в протест срещу правителството.

 

Изследването на "Галъп интернешънъл" е проведено между 31 януари и 10 февруари. Използвано е стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай