Фандъкова каза новото за COVID-19 и мръсния въздух

Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях

Фандъкова каза новото за COVID-19 и мръсния въздух | StandartNews.com

Столицата първа въведе всички рестриктивни мерки, разпородени от здравния министър Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Първи затворихме нощните заведения, гимназиите. Следим всички данни, за да се взимат само работещите мерки. Давам предложения за столицата и на здравния министър, разказа в интервю за Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Контролът в столицата е изключително строг - правят се по няколко пъти проверки и на Коледния базар. Има актове към търговците и собственика на базара. Вчера решихме Коледният базар да работи до 20 часа, вместо до 22 часа. Консумацията на място е забранена. Няма риск за хората, ако не се струпват, носят маски и взимат храната си за вкъщи, съобщи градоначалникът. Над 80% от софиянци носят маски в градския транспорт. Повечето хора в София спазват мерките. Все повече хората стават отговорни. Много е важно да спазваме мерките, предупреди кметът на София.

„Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, каза тя.

„Сега не е време за политически битки на тази тема. Смятам, че е време за обединение и за ангажимент и внимание към експертното мнение”, коментира Фандъкова.

Тя заяви, че в София през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците. „Четири общински болници имат открити COVID-отделения. Поисках и директорите да пуснат в отпуски лекарите, така че да си починат през лятото и да са готови за есента”, каза още тя.

И допълни: „Разбира се, недостигът с лекари не е от вчера, той е проблем от години. Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари”.

Проблем с мръсния въздух имаме, в момента нямаме сериозен проблем, показа Фандъкова европейските данни за днес към 8 часа.

"Климатичните условия, горенето на неподходящи предмети и въглища и колите са причината за лошото качество на въздуха. Затова защитихме два проекта за безплатна смяна на отоплителните инсталации. Смениха се и 500 филтри на комини", посочи столичният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай