Понеделник,

Евродепутатите от ГЕРБ недоволни от Миков

От: Failed to load user -
A
A
A

Ние, българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, категорично осъждаме всички опити за политически и институционални посегателства върху свободата на медиите и словото в България.

Недопустимо е медиите да са обект на атака с нарочни декларации на председателя на Народното събрание и на председателя на ПП Атака, с която се внушава, че манипулативно отразяват на гражданските протести.

Изключително сме притеснени от тази безпрецедентна атака и възразяваме срещу опитите да се влияе върху редакционната политика и свободата на медиите в България. За огромно съжаление подобни опити за политическа цензура напомнят единствено за едни отминали мракобесни порядки от преди 1989 г. Такива прилики обаче не са случайни, имайки предвид, че Атака е коалиционен партньор на БСП и ДПС.

Затова, Делегацията на евродепутатите от ГЕРБ в Групата на ЕНП в Европейския парламент ще информира еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус за скандалното поведение на председателя на българския парламент, за реакциите от страна на АБРО, БХК и АЕЖ. Освен това ще запознаем със случая и председателя на Европейския парламент и председателите на парламентарните групи.

Според нас, протестите, обхванали България, не са мотивирани, нито подстрекавани от българските медии, както представителите на управляващото мнозинство от БСП, ДПС и Атака се опитват да внушават. Това са протести срещу моралната деградация на същото това мнозинство, което наложи скандални личности в изпълнителната власт в страната и така урони престижа на Народното събрание като институция.

Задкулисната зависимост на настоящото правителство и противоречивите му действия рушат имиджа и доверието в България, възстановявано с усилията на много българи, работещи в гражданските организации, частния сектор и държавната администрация в последните няколко години.

За разлика от г-н Миков, смятаме, че изходът от тежката политическа криза в страната може да е само един и той е най-демократичният: незабавна оставка на това правителство и подготовка на предсрочни парламентарни избори.

Андрей Ковачев, Мария Габриел, Моника Панайотова, Владимир Уручев, Преслав Борисов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички