Вторник,

Ето новите пенсии след увеличението

От: СТАНДАРТ -
10546
Ето новите пенсии след увеличението
A
A
A

Разяснения за новите пенсии след направената от парламента актуализация на бюджета даде вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, категоричен бе той пред бТВ. Донев обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Социалният министър бе категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември.

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Той обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв.за три месеца, но когато влезе в сила преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв. Дали тогава ще има нови добавки към нея, ще решат следващото правителство и следващото Народно събрание.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът. 

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

24 хил. души са с ограничени от тавана пенсии. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички