Ето кой ще управлява страната! Ключови думи на Хр. Иванов

Лидерът на ДБ даде своята прогноза

Ето кой ще управлява страната! Ключови думи на Хр. Иванов | StandartNews.com

Твърдо сме решени и разбираме, че България трябва да има правителство. Би трябвало да се върнем към конституционно установения ред на страната. Ще направим всичко възможно да има правителство, отчитайки изискванията на своите избиратели. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ съпредседателят на "Демократична България" и кандидат за депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов.

Към момента е рано да се говори какви ще са параметрите на това предложение, но ще направим всичко възможно да направим правителство, което да отговаря на изискванията на нашите избиратели и то няма как да бъде коалиционно, а трябва да е фокусирано не към разпределение на порции и постове, а към определени задачи, заяви Иванов.

За страната е рисково да продължи тази форма на президентска република, в която президентството се превръща в някакъв самостоятелен центъра на власт.

Ние ще търсим обединение по големите национални приоритети, без това да е коалиция. Приоритетите ще бъдат определени в зависимост от това какви ще са резултатите от изборите. Това ще зададе условията, по които ще заседаваме по параметрите на обединението. Такива формати са използвани не само у нас при големи разделения в обществото, отбеляза съпредседателят на "Демократична България".

Сигурно това е и наивно, и опасно, но всички други варианти ми се виждат още по-опасни, добави той.

Ако предложим на правителство, което е ясна алтернатива на безпътицата в момента, тук вече преминаваме от подкрепа към ПП-ДБ към подкрепа за ангажиментите, които са поели към своите избиратели. Това ще бъде изпитание към всеки. Това няма да бъде подкрепа тип "ти мен уважаваш ли ме", а ще покаже отговорност. Всеки един от политическите играчи ще оценява, че ако направи така, ще има правителство, а ако не, отиваме на избори. Въпросът е дали след това ще могат да обясняват на избирателите си, че са евроатлантици, искат да влизаме в еврозоната, но не са подкрепили такова правителство, отбеляза Христо Иванов.

Борисов казва, че ГЕРБ са излезли от изолация, а ние сме в изолация. Говори така, защото намеква, че за него е опция да направи управление евентуално с ДПС, а "Възраждане" да маскира това. Следващият парламент може да се окаже последният кръстопът на Бойко Борисов - дали заявките на ГЕРБ на думи, че са евроатлантическа партия, че искат в Шенген или в еврозоната, ще бъдат изпълнени, или ще тръгнат в друга посока, заяви той.

Ако има управление, то няма да бъде базирано на коалиция, ще бъде по-тясна пътечка. Пред страната има много рискове, но и много възможности, затова трябва да поемем по трудния път, допълни Христо Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай