Неделя,

ЕНП отказва да подкрепи резолюцията за България

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
ЕНП отказва да подкрепи резолюцията за България
A
A
A

Депутатите на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент няма да подкрепят днес резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания). Това се посочва в изявление на парламентарната група.

Допълва се, че ЕП не се е произнесъл по случаите с Малта, Словакия и Румъния, както и че предложената резолюция не служи на каузата за върховенство на закона. Групата на ЕНП призовава резолюцията да бъде преработена.

България измина дълъг път, някои предизвикателства остават. Трябва да подкрепим работата на българските власти за прилагане на по-нататъшни реформи, свързани с основните европейски ценности, върховенството на закона, независимата съдебна власт и борбата с корупцията, призовават от ЕНП. Доверяваме се на общите положителни заключения на Европейската комисия от докладите по механизма за сътрудничество и проверка. Насърчаваме за скорошно приложение на останалите реформи, така че целите да бъдат постигнати изцяло и механизмът да приключи, допълва парламентарната група.

Изразява се подкрепа за правото на мирен протест. Призоваваме българските граждани да използват своя глас и демократична власт, като гласуват на предстоящите общи избори през март догодина, се допълва в изявлението.

Резолюцията ще бъде гласувана днес следобед. Резултатите се очакват след 14.00 ч. българско време.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички