Емил Христов: С удари под кръста се  печелят избори, но не и хората

Когато се избира въоръжение за армията, решението трябва да е политическо, а не на експерти, казва зам.-председателят на Народното събрание

Емил Христов: С удари под кръста се  печелят избори, но не и хората | StandartNews.com

Когато се избира въоръжение за армията, решението трябва да е политическо, а не на експерти, казва зам.-председателят на Народното събрание

АКЦЕНТИ

- Борисов е прав, че сурови предложения за закони не бива да влизат в парламента

 - Скандалите на опозицията и ударите от президента сриват рейтинга на парламента

- Националната сигурност не може да бъде приватизирина от една или друга партия

- Един наш F-16 като кацне в Румъния, Гърция, Турция, ще като у дома си за разлика от Грипен  

-------------------------------------------------------------------------------------------------
- Според едно от последните социологически проучвания доверието към българския парламент е 8%. На какво се дължи според вас този срамен рейтинг ?

- Обяснявам си го единствено и само с непрекъснатите скандали и ударите по парламента от опозицията. Обяснявам си го и с ударите, които парламентът получава от президентската институция. А парламентът e в основата на демокрацията в България. Нека припомним на всички любители на политическата екзотика като президентска република например, че Конституцията на България започва с парламента, а не с президента. Непрекъснатото търсене на поводи да бъде атакуван по принцип парламентаризма в България могат да доведат единствено само до болки за българското общество.
Когато говорим срещу българския парламент на практика говорим срещу устоите на Конституционната република, говорим срещу милиони български граждани, решили да подкрепят точно тези партии, които са тук. Признавам, че ние като политици не винаги сме носители на най-доброто. Но винаги трябва да има мисъл, както в нас, така и в медиите, така и в цялото ни общество, че парламентът - това са устоите на държавата. И ние нямаме никакво право да рушим крайъгълния камък на българската демокрация. 

- През тази година предстоят два избора - за Европейски парламент и местна власт. Известно е, че далеч преди кампанията парламентът обикновено се превръща в предизборно студио. Как от ръководството смятате да се противопоставите на това, за да осигурите нормална  работа в Народното събрание?

- Както много пъти сме се убеждавали, когато опозицията реши да пречи на нормалната работа, никой не може да я спре. Дори самата тя не може да се спре, защото лошото явно е заразно, то я привлича.  Ние, като управляваща партия, ще се стремим предизборните страсти да не влизат в парламента. Всеки от нас е тук с определени виждания. Аз също искам да дам най-доброто от себе си, за да може моята партия да постигне най-висок резултат на изборите, да имаме най-много евродепутати. Но ще се стремя през цялото време да не допусна моят стремеж  да не повлия на работата ми като зам.-председател на парламента и на отношенията ми с колегите. 

- Ще имат ли ваканция за евроизборите народните представители, за да агитират по избирателните си райони?

- Не сме говорили на тази тема, все още е много рано.

- Какви ще бъдат законодателните приоритети на управляващото мнозинство през новия сезон?

- Ние започнахме новия сезон с нещо изключително позитивно - парламентът даде мандат на правителството да преговаря с правителството на САЩ за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Както стана дума, правителството изпълнява своя програма, в която има и законодателна част. Народните представители също имат законодателна инициатива и ние вече работим по някои законопроекти, но все още сме в процес на съгласуване. Ще се стремим да избегнем това, което премиерът Борисов отбеляза на националната предизборна среща с актива на ГЕРБ през уикенда - понякога да влизат "сурови", недобри обмислени предложения. 

- Управляващото мнозинство в парламента е крехко /121 депутати -б.р./, но при всяка по-критична ситуация като решението за даване мандат на правителството да води преговори за закупуването на нов боен изтребител F-16, получавате рамо от ДПС. Да не би да има някакво тайно споразумение с движението, както някои подозират?

- Когато става дума за национална сигурност, когато става за отбрана и въоръжени сили, не би трябвало да се говори за тази или онази партия. По тази тема българските политици в парламента трябва да говорят на един език. Армията е на България. Националната сигурност не е приватизирана нито от ГЕРБ, нито от БСП, нито ДПС. Тук става дума вече за отговорност, партийна отговорност. Става дума и за лична отговорност. Подкрепяйки едно решение, всеки от нас застава на страната, на която той е преценил, че е правилна. БСП например на думи подкрепя превъоръжаването на армията, но на практика те се стремят да спрат процеса на модернизиране на ВВС. Не ми се ще да наричам тази позиция предателство, но ние я наблюдаваме повече от 15 години...

- Не по-малко странна беше и позицията на част от вашите коалиционни партньори за избора на Ф-16 ?

- Аз вече казах, че това е въпрос на отговорност пред българското общество. Всеки един от нас има задължението да се изправи и пред всички да каже ясно от коя страна на барикадата е. Ние считаме, че България като лоялен член на НАТО трябва да носи своята отговорност и да има правото на свой избор. Избираме стратегически партньор, това не е сделка, не е търговска поръчка. Ние избираме да бъдем част от семейството, което в момента тук на Балканите работи съвместно. Защото излитайки един F-16, откъдето и да било, като кацне в Румъния, Гърция, Турция, той каца на собственото си летище, у дома си. Там ще го посрещнат хора, който са обучени да обслужват F-16. Ако кацне един Грипен, няма кой да го посрещне. Трябва да се изпращат специално хора, които се грижат за тази система. Ако се наложи ремонт, кой ще го извърши? И още нещо, Швеция като неутрална страна няма отговорности по отбраната на страните-членки на Алианса. Затова политическото решение, което взе българският парламент бе най-правилното и най-разумното, съвсем в реда на нещата. Не приемам твърденията на някои, че едва ли не тясно военната експертиза трябвало да каже какъв самолет да закупим. Това не бива да се допуска. Ние ще имаме пред себе си много подобни процеси, които ще вървят - купуване на бойни машини за пехотата, кораби и друга военна техника. Не бива да има и сянка на съмнение, че този процес няма да е под политически контрол, няма да е в унисон с общата отбранителна политика на Алианса. Защото въоръжаването на БА със системи, които не са общи за Алианса ще създава затруднения не само на самите въоръжени сили, но ще създаде проблеми и на партньорите, дори, ако участваме само в учения. 

- Вие бяхте председател на временната парламентарна комисия, която трябваше да провери обстоятелствата около решението на служебния кабинет да се започнат преговори за закупуване на шведските изтребители Грипен. Остана ли скрито нещо от обществеността, което ще излезе от парламентарните архиви след време?

- Не, няма нищо скрито-покрито. Ние работихме пред медиите, вие бяхте през цялото време в курса на проверката. Но имаше неща, които предизвикаха учудване у членовете на комисията. Ще дам един пример. Съвсем наскоро секретарят на президента Радев Димитър Стоянов призна по повод на едно мое изказване, че по време на първата процедура на служебния кабинет е имало разговори и за новопроизведения F-16. Една новина, която като че мина незабелязано. И нещо повече: командирът на ВВС е имал положително становище за американския изтребител. Но никой не е разбрал, че е имало такива разговори. Защо това не е достигнаало до обществото можем сама до гадаем. Ние искахме да избегнем всякакви съмнения, че нещо не е както трябва. Запазахме тази откритост и при изработката на решението на парламента за F-16.

- Освен зам.-председател на парламента, вие сте общински председател на ГЕРБ в Стара Загора. Как приехте упреците на Бойко Борисов на предизоборната срещу през уикенда, че активът няма съпротивителни сили срещу фейковете и атаките на опозицията, че трябва да си почистите къщичката отвътре ?

- Премиерът има основание да отправи тези думи и към структурите, и към парламентарната група. Да, ние в Стара Загора в много отношения сме успели да изградим добра, боеспособна структура. Но си дадох и сметка, че в много направления можем да бъдем по-активни, например в общинския съвет, където имаме желязно мнозинство. Не критикувам никога, отговорността като лидер е моя, аз трябва да задам тона. Трябва да си дадем сметка, че добрите неща не стават от себе си. Стара Загора се промени като град, като визия, като настроение, ако щете. Но ние някак си не успяваме да направим всичко, което се случи широко известно на хората. По такъв начин, че те наистина да си дадат сметка, че то е плод на труда на кмета, на неговия екип, на управляващите като цяло. Като че ли започнахме да приемаме добрите неща като нещо дадено. А добрите неща се случват, когато управляващите и гражданите работят заедно, в постоянен диалог, както е в Стара Загора. Случиха се и защото ние не сме високомерни, срещаме с всички, говорим с всички, приемаме  всички предложения, в това число и на опозициията, стига да са смислени и разумни.

- В Стара Загора предизборната борба за местните избори започна отдалеч с опитите за омаскаряване на кмета Живко Тодоров? Как ще се противопоставите на тази "черна" кампания?

- Това е най-лошото, на което е способен българския политически "гений". Когато не можеш да победиш някого с аргументи, по честен начин, да извадиш най-мръсното от дълбините на собственото си съзнание. Тези, които започнаха тази мръсна битка срещу кмета,  са тези, които искат да се позиционират за следващите избори. Ако обаче те се надяват, че по този недостен начин ще извлекат някакви дивиденти, жестоко се заблуждават. Хората знаят кой е Живко Тодоров и му вярват, Цялата ни организация, цялата ни партия стои зад него. И призовавам всички старозагорци да не вярват на такива мръсни лъжливи новини. Тези, които ги фабрикуват утре ще правят същото, ако не дай боже се доберат до властта. Защото те не могат да мислят позитивно, така са устроени с лошотия и няма как да намерят пътя към хората. С мръсни номера, с удари под кръста можеш да спечелиш изборите, но не можеш да спечелиш хората.
Искам да уверя старозагоци, че Живко Тодоров  ще продължи да бъде нашият кмет докато той самият реши, че е намерил по-добро поприще за себе си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай