Експерт с важни данни за новите конституционни съдии

Няма пречка да има политизиране на Конституционния съд, но зависи в каква доза

Експерт с важни данни за новите конституционни съдии | StandartNews.com

Източник: БНТ

Продължителността на мандата на новите конституционни съдии, въз основа на решението на самия КС, трябва да е 7 години. Депутатите се опитаха да го изпреварят като гласуваха мандат от девет години, но това явно ще създаде проблем, стана ясно от изказване пред БНТ на преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея е станало видно, че народните представили бързат да попълнят състава на КС. По думите й това е породило негативни реакции. Тя подчерта, че няма пречка да има политизиране на КС, но зависи в каква доза.

Киселова подчерта, че начинът, по който се проведе процедурата по избора на конституционните съдии е в противоречие с принципите, в които се кълняха депутатите само до преди месец.

Тя заяви, че президентът има основания да атакува избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. По думите й Конституционният съд няма срок да се произнесе по жалбата му. Конституционалистът поясни, че ако има произнасяне до петък, когато новите съдии трябва да положат клетва, то това ще е индикация за натиск над КС.

Според нея съществува и хипотезата при която Атанасова и Белазелков ще положат клетва, но няма да участват в разглеждането на жалбата на държавния глава. КС е в неизгодна ситуация. Като започнат съответните дела ще се види дали Атанасова служи на партийните интереси, каза още тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай