Експерт каза защо властта у нас не пипа руските интереси

Може да се наложи да бъде национализирана петролната рафинерия в Бургас

Експерт каза защо властта у нас не пипа руските интереси | StandartNews.com

Единствената рафинерия в България - "Лукойл Нефтохим Бургас" - през годините е използвала либийски, ирански, иракски нефт. Има сортове суров нефт, които веднага могат да заменят руския, съобщи пред БНР експертът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров.

В началото на идната седмица Центърът ще публикува анализ, който, обещават те, ще развенчае всички митове за това, че България не може да оперира без руски нефт.

По думите на Владимиров внушенията, че рафинерията не може да работи с друг, освен руски петрол, са политически. Вътрешнополитическият аспект на това внушение експертът вижда в нежеланието на правителството на Кирил Петков да отваря нов фронт срещу руските интереси в страната.

"Подозирам, че няма такова уверение на Европейската комисия за изключение, предоставено за България", посочи експертът относно заявеното от финансовия министър и вицепремиер Асен Василев.

Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не възприеме нова стратегическа визия за доставките на суров нефт, може да се наложи нова законодателна рамка, която да позволи национализирането й. В случая подобна мярка е оправдана, тъй като е засегната националната сигурност на България, подчерта коментаторът.

Ако не се подготвяше европейско ембарго върху руския петрол, руско ембарго върху природния газ за Европа щеше да е по-вероятно, изтъкна Владимиров. По думите му, след като загуби европейските си клиенти за петрол, Москва няма да иска да се раздели и с валутните си приходи от газа, още повече в разгара на война и икономическа криза.

Физическо прекъсване на руските доставки обаче ще скъса досегашните снабдителни вериги и може да предизвика до 20-процентно поскъпване на суровия нефт, което е чувствителен ръст, заяви експертът.

Прогнозираното намаляване на нефтодобива в Русия ще се отрази негативно на цената на дизела, предупреди Владимиров.

"Може би ще се свие предлагането на дизел за Европа. Цените на дизела така или иначе са доста високи в момента и може да се стигне до още по-голям ръст. Ефектът ще бъде усетен по-моментално на бензиностанциите, отколкото на международните пазари."

Ако Гърция откаже да плаща на "Газпром" в рубли и руският монополист спре газоподаването за южната ни съседка, може да се наложи сериозно ограничаване на потреблението на газ в българската индустрия, посочи още в анализа си Владимиров.

Азерските доставки дават известна сигурност, но София трябва да търси допълнителни количества, коментира Мартин Владимиров и напомни, че азерският газ ще формира една трета от потреблението у нас.

"В условия на вече несъществуващ дългосрочен договор за снабдяване с природен газ от Русия, азерският газ може да осигури минималните количества поне за покриване на нуждите на топлофикациите и потребителите на газ, които са пряко свързани с газоразпределителната мрежа."

Консорциумът "Шах Дениз" от доста време се опитва да пласира българските количества в други дестинации – например Гърция или Италия, където цената е доста по-висока, изтъкна още експертът и допусна "координиран натиск от страна на България и ЕК да се осигурят тези количества, въпреки по-неизгодните търговски условия за азерската страна".

По темата с втечнения газ от САЩ Мартин Владимиров отбеляза, че става въпрос вероятно за единични танкери и поясни защо цената може да бъде по-ниска.

"Блуждаещи танкери из моретата, които се пренасочват от първоначалната си дестинация по вероятно сключен дългосрочен договор за доставка на газ към Гърция. Цената на подобни доставки обикновено е по-изгодна. Доставчикът реално се опитва да реализира количествата, които вероятно иначе ще загуби, тъй като клиентът му не може да ги закупи в този момент. Затова и вероятно цената е по-ниска."

"При пълно спиране на газа за Гърция от страна на Русия ще трябва спешно да договаряме много повече от два танкера", подчерта Владимиров.

Освен да сключи споразумение с Турция за междусистемна сигурност, правителството трябва да се договори с Гърция и Румъния за солидарно разпределение на ресурсите в случай на изостряне на кризата, препоръчва експертът от ЦИД.

В момента терминалът на Ревитуса не може да захрани едновременно България и Гърция, ако няма някакво споразумение за алокация на алтернативните количества, каза още Мартин Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай