Ексклузивно: Нинова е новият лидер на БСП

Ексклузивно: Нинова е новият лидер на БСП | StandartNews.com

Заедно, всички, ще направим БСП единна и сплотена зад лявата идея, каза нежното острие на своите

"Сега възлагаме на тази фина жена Корнелия да подреди дома БСП. На добър час и успех! Стискам палци!", обърна се към Конгреса Стефан Данаилов

Корнелия Нинова е новият председател на БСП. Това сочат неофициалните данни от балотажа. Нинова спечели избора с 44 гласа пред Миков, сочат данните от преброяването на бюлетините.

Това се случи след оспорван балотаж на 49-тия конгрес на партията в НДК.

Залата буквално се взриви от аплодисменти при появата на Нинова. Скандирания "Победа! Победа! Победа! Победа! БСП!" посрещнаха новия лидер на левицата. За пръв път жена застава начело на социалистите у нас.

Припомняме, че резултатите от снощното гласуване показаха, че Михаил Миков е получил доверието на 327 делегати, а Корнелия Нинова на 280. При това положение двамата отидоха на втори тур. 

Гласуването по балотажа приключи за председател на НС на БСП. То се проведе в зала 6 на НДК, започна в 12:04 часа. Освен за председател на НС на БСП делегатите избират и председател на Общопартийната контролна комисия.

"Дори в най-тежките времена и въпреки най-големите препятствия, ние никога не сме се поддавали на песимизъм. Никога не сме оставяли съдбата си на произвола на случайността. Ние сме издържали всяко изпитание, работили сме здраво, падали сме, ставали сме, търсили сме нови хоризонти и сме давали надежда на хората"

Това каза вчера в речта си пред делегатите на 49-тия конгрес на БСП Корнелия Нинова.

Аплодисменти и изправена зала посрещна любимеца на поколения българи Стефан Данаилов. Делегатите продължиха с "БСП! БСП! БСП!" и след обръщението на Ламбо към 49-тия конгрес на БСП.

"Таман щях да ви коря, че за тия два дни не чух нито веднъж БСП! Скъпи приятели, Здравейте! Голям интерес към нашия конгрес от страна на журналистите и българската общественост. На горещия стол седна Корнелия Нинова. Но много лесно се сяда, но много лесно се пада", започна Ламбо.

"Пожелавам й успех! Понякога да обира емоциите си и най-вече да внимава с обкръжението си. Тези, които са си отивали е заради техните съветници и обкръжение. Въпросът е скъпи мои - това, че в по-голямата част от изказванията се чуваше "Промяна!". "Благодаря на Мишо, но Мишка, скъпи мой, тази работа с деликатност само не става, трябва и малко юмрук", добави той.

"Това е партия, която се казва БСП и дължим всичко на нея. Трябва да се погледнем и утре в очите", каза Данаилов на съпартийците си. Аз съм стар оптимист, но на Корнелия бих казал да ограничи мечтите", каза Данаилов.

"Всеки иска да води бащина дружина - но моля ви, от утрешния ден да турим усмивката, да забравим, че сме все неразбрани от обществото. И прекаленото самочувствие ни забива и като гвоздей. Аз уважавам труда на другарите, но трябва да има по-сериозно обновление. Дайте да спрем с докладите и да направим конкретни предложения - иначе само ще констатираме. Може би греша, но това са моите наблюдения. Благодаря на моите приятели от Кърджали, че ме поканиха като делегат на конгреса.

Благодаря на тези 300 и кусур човеци, които не ме задраскаха, а ме избраха за Националния съвет. Като пожелавам, на вас скъпи приятели, очакват ни тежки дни, липсваше ни самокритичност. Мислех си, ако конгресът приеме едно партията - председателите на партията при провал на избори да благодарят и да се оттеглят.

Сигурно, ако бяхме следвали примера на Жан Виденов, щяхме да сме в по-различна позиция", допълни Ламбо.

"Аз искам да бъдем разумни, да не се изхвърляме много, много и да подредим къщичката. Сега възлагаме на тази фина жена Корнелия да подреди дома БСП. На добър час и успех! Стискам палци!", каза още Стефан Данаилов.

Междувременно станаха ясни и окончателните резултати от гласуването на балотажа: от 750 делегати, 395 са подкрепили Нинова, а 349 - Миков.

Веднага след това пред Конгреса застана новият лидер на БСП - Корнелия Нинова и под аплодисментите на своите емоционално заяви:

"Благодаря ви за доверието! Другарю Данаилов, продъжавайте да бъдете мечтател - всички заедно от утре ще променим Българската социалистическа партия!

Заедно, всички, ще я направим единна и сплотена зад лявата идея! Заедно, всички, ще я направим сплотена и силна. Можем! Ние можем! Ние ще постигнем и ще направим България силна, солидарна и справедлива държава!".

Миков подаде оставка и като шеф на парламентарната група

Оставам социалист, използвам случая да заявя, че подам оставка като председател на ПГ на „БСП лява България", заяви бившият председател на НС на БСП Михаил Миков пред журналисти.

„Искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност. Желая ѝ на добър път. Днес след изборите, които много се говореше, че апарата ги прави се видя, че други ги правят в кулоарите. Така че тези обвинения да отпаднат и да отпаднат от БСП като демократична партия. Аз оставам социалист, ползвам случая да заявя, че подавам оставка като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново ръководство на групата", добави той, цитиран от "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай