Нинова: Ничие его не е над авторитета на БСП

Нинова: Ничие его не е над авторитета на БСП  | StandartNews.com

Благодаря ви за номинациите. Приех ги, за да можем заедно да променим БСП. Да превърнем партията в сила, способна да промени България, като наложи левия проект за нейното развитие. А той е: икономически активна, солидарна, социална, справедлива и суверенна държава. Това каза в речта си пред делегатите на 49-тия конгрес на БСП Корнелия Нинова. И официално потвърди, че ще остане до край в битката за председател на БСП. А залата й отговори с бурни аплодисменти.

Както е известно в близките часове започва тайното гласуване в НДК за лидер на левицата.

Как да стане тази промяна? - запита риторично Нинова. И постави отговорите според своите разбирания:

1.С идейна чистота:

Ние сме автентична, лява, социалистическа партия. Представляваме хората на труда, дребните земеделски стопани, младите, слабите, онеправданите, възрастните хора, малкия и семеен бизнес, интелигенцията. Помолен да опише с малко думи какво е социализмът, Благоев казва: „Това е мир, чиста и свята република, равенство между хората,любов и признателност към Русия". Днес, повече от сто години след тези думи ,неравенствата се увеличават,бедността се задълбочава, разграждат се основите на парламентарната република и се потъпкват традиционно братските ни отношения с Русия. Следователно, днес с двойна сила трябва да отстояваме не само в документи, а с действия своите идеи за справедливост, солидарност, свобода, равенство и патриотизъм.

2.С организационна промяна и кадри:

Общинските партиини организации са кръвоносната система на партията. В тях би трябвало да тече енергията на БСП. Когато там има проблем, боледува цялото тяло. А проблем има. Предлагам да го решим така:

- Възстановяване на разговора между центъра и структурите като равноправни.Прекратяване на практиката от София да се налагат силово политики и кадри.Решенията ще се взимат със зачитане на мненията и взаимно уважение.

-най-важните въпроси за партията да се решават с вътрешнопартийно допитване, в което участват всички членове, а не от тесен кръг ръководители. Такъв въпрос е този за съюзника.С кого да се обединяваме преди избори и с кого да управляваме след това ще решавате вие.

-осигурява се финансова и материална база във всяка община.

-гарантира се регионално представителство в изпълнителното бюро.

-веднъж месечно изпълнителното бюро заседава изнесено в една от областите.Там заедно с другарите от партийните организации и кметове обсъжда местни проблеми, взема решения и ги пренася за изпълнение на национално равнище.
Нинова призова и за силно внимание към местната власт. "Без кметове и общински мнозинства,сме обречени по места.
-отваряне на съветите и комисиите в НС за експерти и естествени авторитети в обществото.Там ще се следи работата на правителството,ще се изготвят позиции и предложения за законодателни инициативи".

Социалистката направи заявка и за "признателност и дълбоко уважение към онова поколение в БСП, което изгради съвременна България и понесе най-тежките удари на прехода". "Стъпвайки на техния опит и с тяхна помощ,подготовка на младо попълнение политици от професионално,административно и управленски изградени патриоти.Нека всеки от нас създаде поне по петима такива", отбеляза тя. И заключи:"Те са нашият мост към младите хора на България".

Ето какво още заяви пред делегатите на 49-тия конгрес на БСП Корнелия Нинова, която е сочена за най-сериозен опонент на сегашния председател на БСП Михаил Миков:

3. С комуникационна революция:

Силата на идеите ни и резултатът от труда ни няма да са достатъчно убедителни,ако не са добре представени пред обществото.Собствена телевизия,вестник „Дума" ,социалните мрежи са абсолютно необходими средства за комуникация. Но нека не превръщаме другите медии в свой противник. Те могат да бъдат наш съюзник. Зависи само от нас това да стане.
Но в сферата на комуникациите, сериозният ни проблем е общуването с левите хора на България. Тук имаме нужда от истинска революция.

Механичният сбор от множество малки партии няма да ни даде силата,от която имаме нужда. Тя ще дойде като върнем разочарованите,като спечелим на наша страна студентите, съюзите на майките, патриотичните съюзи, на офицерите и сержантите от запаса, кооперациите, малките български производители.

Как? Като започнем да говорим с тях. Като бъдем последователни в ангажиментите си и в опозиция и на власт. Като не ги лъжем и не ги предаваме. Някои предлагат да спечелим левите хора като се върнем към корените си. Нека да се върнем. Нашите корени са хората на труда,онеправданите и слабите. Но за да застанем редом до тях, трябва да изчистим един главен въпрос-подозренията им за лични интереси и олигархични зависимости в БСП. Докато не се освободим от тях,каквото и да правим,винаги ще оставяме съмнението,че зад нашите действия или бездействия стоят скрити намерения. Да изчистим образа на партията от тези съмнения, като всеки даде своя личен принос.

Декларирам за себе си: нямам лични интереси и никакви зависимости- политически,от други партии или икономически от бизнесмени. В тази връзка, тук пред вас своите другари, а не пред медиите дължа следното: Вие сте ме номинирали за председател. А този човек трябва да бъде безупречен. Нито един член, по никакъв повод не трябва да се срамува от председателя си.

В кампанията преди конгреса беше разпространявано, че съм бивш член на СДС, даже заместник министър. По време на СДС бях изпълнителен директор на фирма„Техноимпекс", а не заместник министър в правителство на Костов. Никога преди и никога напред не бих членувала в друга партия. Партия се избира само веднъж и аз избрах БСП през 2003 г., когато тя не беше на власт и не заради властта.

Поех тези удари и мълчах заради вас.

Вие сте ме научили,че братоубийствените публични воини ви отвращават и отблъскват хората от нас. Ничие лично его не може да стой над авторитета на БСП. Затова не отговорих. По-добре да пострада авторитета ми, но да спасим малкото останало към партията уважение. А най-добре е да спрем вътрешните битки.

Ако бъда избрана от вас ще направя и невъзможното това да се случи. Единство, единство и пак единство и обръщане на цялата ни сила и енергия от вътрешнопартийни боричкания към удар по политическия ни опонент до свалянето на правителството на Бойко Борисов.

Спечелване на изборите и управление на България, за да я променим в икономически активна, социална,справедлива и независима от външни интереси държава.

Как да стане това?

1.Превръщаме БСП в ударна опозиция с бързи ,категорични и аргументирани действия. Никакви задкулисни договорки и последващи отстъпления. Правителството на Борисов води държавата към катастрофа, а народа към убийствена бедност. Наша първа цел е да спрем това.

2.До края на годината изготвяме цялостен алтернативен национален план за развитието на България и даване перспектива на народа. Правим го не ние сами, затворени в кабинетите си в дълги и неразбираеми програми,а заедно с най-широк кръг от учени, интелектуалци, млади, земеделци, хора на малкия бизнес, кооперации, пенсионерски съюзи, като търсим максимална обществена подкрепа. БСП става гарант за изпълнението на този обществен договор и тръгва към предсрочни парламентарни избори с нова енергия. Ние можем да спечелим тези избори и да управляваме България,не заради самото управление, а за да постигнем следното:

Категорично да отхвърлим неолибералния модел и да върнем ролята на държавата в икономиката и в социалната политика.

В икономиката:

-1. Определяме пет сектора, които България ще развива в следващите 20-30 години.

-2. Обвързваме образованието с тях и гарантираме държавно финансиране на тези специалности, които да ги осигурят кадрово.

-3. Създаваме национален инвестиционен фонд, чрез който държавата става на пазарен принцип пряк инвеститор в икономиката.

-4. Създаваме клонова мрежа на единствената държавна банка –банката за развитие и я капитализираме, за да кредитира пряко малките фирми.

-5. Пренасочваме повече ресурси в земеделието към отглеждане на плодове и зеленчуци и месо.Държавният поземлен фонд се използва като апортна вноска за създаване на държавно предприятие за производство,преработка до краен продукт с добавена стойност.

-6. Подкрепа на кооперациите и кооперативната собственост.

-7. Регулиране отношенията централна – местна власт. Децентрализацията да бъде съчетана с финансова такава и преотстъпване на част от данъците.

-8. Спешна ревизия на всички лобистки закони,които доведоха до създаване на изкуствени монополи и картелни споразумения в ущърб на потребителите.

-9. Държавата да изкупува на пазарен принцип дялове и акции от вече приватизирани предприятия,ако те бъдат предложени от собствениците за продажба.

4. За социалната държава:

- Бедността е проблем номер едно за България. Цел номер едно подобряване стандарта на живот.Държавата има своята косвена и пряка роля за това.

Косвена: чрез създаване на условия за развитие на производство и разкриване на работни места. Чрез реална борба с монополите,която да доведе до намаляване на цените.Чрез данъчни стимули за предприемачество.

Пряка:справедливо данъчно облагане чрез въвеждане на прогресивно облагане и въвеждане на семейно подоходно облагане

Социалните плащания се обвързват към линията на бедност, вместо към гарантирания минимален доход.
Обезщетенията за дете следват ръста на минималната заплата.

Сегашните пенсии се преизчисляват на база на средния осигурителен доход. Спира се увеличението на стажа и възрастта за пенсиониране.

Разширява се обхвата на ваучери за храна на работници.

-Образование,наука,култура и духовност: Необходим ни е единен държавен стандарт и един учебник.Нека преосмислим системата „парите следват ученика". Тя изкриви качеството на образованието.Нека съсредоточим усилията си върху средното техническо и професионално образование за осигуряване на кадри за икономиката и обвържем обучението с практиката и бизнеса.

Театрите, читалищата, библиотеките, средищата на духовност и култура да бъдат една от първостепенните грижи на държавата.Те не могат да бъдат оставени да се развиват на пазарен принцип. Културата на една нация и нейната идентичност, не са въпрос на търговия.

-Здравеопазване

Казваме,че здравето не е стока. Отхвърляме модела,които поставя в центъра парите и поставяме в него човека.Преразглеждаме лекарствената политика,която досега е в интерес на фармацевтичните компании. Националната здравна карта трябва да се чертае от пациента, а не от администрацията.

Да се направи реално остойностяване на дейността в извънболничната и болнична помощ на базата на медицински стандарти, които са научно и практически обосновани. Държавата да поеме лечението на деца с редки болести и да започне да плаща коректно здравните вноски на лицата,които е длъжна да осигурява.

5.За суверенната държава:

Да върнем суверенната държава, като провеждаме балансирана външна политика, основана единствено на националния интерес.Русия е исторически и икономически свързана с нас и всички опити взаимоотношенията ни да бъдат влошавани, трябва да срещне нашия сериозен отпор.

Уважаеми другарки и другари,

Изправени сме пред рискове за националната сигурност. Тя не обхваща само традиционното разбиране за МВР, МО, служби и външни заплахи. Елемент от тази сигурност е разграждането на държавността, огромната бедност, демографската катастрофа и гигантската корупция. Четири въпроса, по които си заслужава БСП да поеме инициативата за широк обществен разговор и търсене на съгласие за тяхното трайно решаване.

Скъпи другарки и другари,

07.05.2016г. е исторически ден за БСП и за България. Партията претърпя няколко поредни тежки загуби. Държавата се управлява от античовешко правителство. Има всички условия за силна лява партия. Но ние имаме проблем с доверието. И се питаме: а сега накъде. Нека първо погледнем назад за 125 години.

Дори в най- тежките времена и въпреки най-големите препятствия,ние никога не сме се поддавали на песимизъм.Никога не сме оставяли съдбата си на произвола на случайността. Ние сме издържали всяко изпитание,работили сме здраво,падали сме,ставали сме, търсили сме нови хоризонти и сме давали надежда на хората.

А сега да погледнем напред: пред нас има две възможности: Можем да приемем поражението или пък можем да приемем предизвикателството.Аз избирам да приемем предизвикателството. Убедена съм, че не е в характера на нашата партия да следваме събитията. Ние можем да ги водим. Дойде време да поемем водачеството на народа си. Промяна, единство и победа, за да дадем бъдеще на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай