Екшън в парламента. Челен сблъсък за кабинета

Днес са дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП, ИТН и "Възраждане"

Екшън в парламента. Депутатите започват дебатите по внесения от опозицията вот на недоверие към правителството на Николай Денков. Мотивите са "заради неспособността му да гарантира националната сигурност и отбраната на страната". Разискванията са предвидени като точка първа от проекта на програма, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

Очаква се гласуването на проекта за решение да е не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите, съгласно текстовете от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Вотът на недоверие бе внесен от парламентарната група на "БСП за България" и подкрепен с подписите на парламентарните групи на "Има такъв народ" и "Възраждане". В проекта на програма е предвидено и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, на Закона за филмовата индустрия.

Изслушване на министър-председателя Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев на основание чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ „Чаира“, която е изключително важна за балансирането на енергийната система, е предвидено като точка първа от проектопрограмата за четвъртък, 16 ноември 2023 г.

Очаква се депутатите да обсъдят на първо гласуване и два законопроекта за промени на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Единият е с вносител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, а другият с вносител Радослав Рибарски от ПП-ДБ. На първо гласуване се предвижда да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фуражите.

Продължението на второто четене на промените в  Закона за защита на растенията, също е в предложения дневен ред за тази седмица. На второ четене се очаква депутатите да разгледат и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Предвиден е и парламентарен контрол.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай