Един вицепремиер ще има в кабинета "Орешарски"

Един вицепремиер ще има в кабинета "Орешарски" | StandartNews.com

София. "Страната се нуждае от стабилност, устойчив модел за възстановяване на икономическото развитие, укрепване на демократичните принципи на държавното управление и солидарност в обществото", беше основната теза в програмната декларация, представена от кандидата за министър-председател с мандата на Коалиция за България Пламен Орешарски пред Народното събрание.

"България изживява труден път в своето развитие. През последните 4 години станахме свидетели на непоследователна и волунтаристична политика, коевто доведе до дълбока криза, продължаваща икономическа депресия и дезинтегритет в обществото.", каза Орешарски. "Под заплаха са самите устои на държавността и демокрацията", заяви той.  

Кандидатът за премиер представи програмните намерения на своя кабинет за бъдещ икономически растеж. 

Първата точка е за демокрация и държавност - Орешарски посочи като най-важни затвърждаване на ролята на парламента, защита на правата и свободите на гражданите, осигуряване на нормално протичане на изборите, борба с битовата престъпност, спиране на злоупотребите със СРС-та. Той призова към запазване на интегритет в обществото, да се преустанови безсмислената конфронтация между различните групи в обществото. Беше изтъкната и важността на свободата на медиите и печата, прозрачността на управлението, диалогът със социалните партньори и граждански формирования.

По темата за икономическото възстановяване и насърчаване на предприемачеството Орешарски посочи, че конюнктурата не е никак обнадеждаваща. Заяви обаче увереност във възможностите на управлението да се справи. Обеща да изчисти административния натиск върху бизнеса, да се изчистят процедурите по регистрация и най-вече да се подпомага стартиращият бизнес. Държавата трябва да поеме повече регулаторни функции, но същевременно да предостави повече свобода на предприемачеството. По думите му естествените монополи се нуждаят от по-строга регулация, за да не потискат конкуренцията. Орешарски заяви позиции за дългосрочна политика за развитие, реиндустриализация на страната, устойчиви цели и политики, които преминават през 4-годишните политически цикли и очертават устойчив икономически растеж. Той каза, че е важно да се насърчават високите технологии, които носят добавена стойност. "Инфраструктурата е важна, но по-важно е образованието на специалистите", заяви Орешарски. Той направи заявка за последователност и предвидимост на управлението, в резултат на което ще има малък риск, съответно ниски лихви и готовност за предприемачески инициативи.

В заключение кандидатът на БСП представи мерките за солидарност и социална справедливост. Безработните трябва да се подпомогнат за обратно интегриране на трудовия пазар, каза Орешарски, а пенсионерите заслужават достоен живот. "Да се фокусираме върху децата и младежта", призова той. Изрази притеснение от демографския срив и заяви, че трябва да обърнем тенденциите. Достъпът до здравеопазване е силно стеснен, каза още той. Изрази намерения също и в посока защита на потребителите.

Реализацията на тези намерения ще доведе до стабилизация на страната и ще отвори път за изграждане на конкурентна икономика и следователно повече възможности за водене на социални политики. По-късно тази есен ще обсъждаме детайлно мерките, които имат нужда от финансиране от следващия държавен бюджет, каза Орешарски. Някои от тях обаче могат да започнат изпълнение още тази година, макар че ще бъде трудно.

"Неизменно условие за осъществяване на мерките от програмата е наличие на начален толеранс от политическите сили, социалните партньори, гражданските наблюдатели и всички, които имат отношение. Екипът, създал програмата, остава отворен за диалог.", заключи кандидатът за министър-председател.

Орешарски представи проектната структура и персоналния състав на предложения от него кабинет. Преобразуват се следните министерства: Министерство на регионалното развитие и благоустройството се преобразува в Министерство на регионалното развитие;  Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се преобразува в Министерство на икономиката и енергетиката; Министерство на младежта, образованието и науката става Министерство на образованието и науката, а Министерството на физическото възпитание и спорта се преобразува в Министерство на младежта и спорта, като се очаква Агенцията за децата да премине също към това министерство; създава се Министерство на инвестиционното проектиране. До един месец министрите трябва да са готови със структурата и функциите на министерствата. В проектната структура присъства само един вицепремиер.

Кандидатът за министър-председател представи предлаганите от него за министри с кратки биографични представяния

Министър на правосъдието и вицепремиер - Зинаида Златанова, 

Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев,

Министър на външните работи - Кристиян Вигенин,

Министър на финансите - Петър Чобанов,

Министър на отбраната - Ангел Найденов,

Министър на икономика - Драгомир Стойнев,

Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов,  

Министър на инвестиционното проектиране - Иван Данов,

Министър на земеделието и храните - Димитър Греков,

Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева,

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Данаил Папазов,

Министър на околната среда и водите - Искра Михайлова,

Министър на здравеопазването - Таня Андреева,

Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова,

Министър на културата - Петър Стоянович,

Министър на младежта и спорта - Марияна Георгиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай