Кабинетът "Орешарски"

Кабинетът "Орешарски" | StandartNews.com

София. "Обещах, че ще предложа структура и състав на МС, който да бъде адекватен на изискванията". Това каза Пламен Орешарски на заседание на НС на БСП. „С известна доза удовлетвореност мога да докладвам, че всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи", допълни Орешарски.

Орешарски обяви, че в Министерски съвет ще има двама вицепремиери с координиращи направления. Единият ще отговаря за правосъдие, вътрешен ред и усвояване на еврофондове, а вторият - координационни функции по отношение на икономическия блок министерства.

Кабинетът, който предвижда Пламен Орешарски, ще се състои от 17 души. Вторият вицепремиер ще бъде съобщен след един месец. Енергетиката остава в състава на икономическото министерство. Ще има министерство на младежта и спорта, както и министерство на инвестиционното проектиране.

Министър-председател – Пламен Орешарски
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев
Министър на транспорта – Даниел Папазов
Министър на земеделието и храните – Димитър Греков
Министър на културата – Петър Стоянович
Министър на здравеопазването – Таня Андреева
Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев
Министър на отбраната – Ангел Найденов
Министър на външните работи – Кристиан Вигенин
Министър на околната среда и водите – Искра Михайлова
Министър на правосъдието и вицеприемиер – Зинаида Златанова
Министър на младежта и спорта – Марияна Георгиева-Бенчева
Министър на образованието– Анелия Клисарова
Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов
Министър на инвестиционните проекти -  Калин Тихолов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

От 17 членове на кабинета, заедно с министър-председателя, 6 от тях са дами. Министрите в кабинета "Орешарски" владеят английски, немски, френски, руски и турски езици. Средната възраст на кабинета е 48 години, като най-млади са министрите на финансите Петър Чобанов (37 г.) и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (37 г.). Доайенът на правителството е Хасан Адемов (60 г.). Сред министрите има лекари, юристи, финансисти, икономисти, историци, филолози, проектанти, архитекти и преподаватели.

Кой кой е в програмното правителство на Пламен Орешарски:

Министър на правосъдието и заместник министър-председател по еврофондовете 

Зинаида Златанова е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Министерството на околната среда и водите като главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция", а по-късно - началник на отдел "Европейска интеграция". От 2001 до 2007 г. е директор на дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в Министерския съвет. Ръководител на преставителството на Европейската комисия в България от 24 януари 2008 г. до 30 април 2013 г.

Владее английски, немски и руски език.

Министър на външните работи

Кристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София.

През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство, специалности "Международни отношения" и "Макроикономика".

През изминалите години участва в редица обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ и др. както по политическа линия, така и във връзка с професионалното си обучение и развитие.

От 1999 г. до 2001 г. работи в Министерство на финансите. От март 2001 г. Кристиан Вигенин започва работа в отдел "Външна политика и международна дейност" на Висшия съвет на БСП, като го ръководи в периода от 2003 г. до 2010 г.
Активната му политическата работа започва през 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на 3 мандата - до 2000 г. - е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и заместник-председател. Като отговарящ за международната дейност на БСМ поставя стабилни основи на работата на организацията в тази сфера, като през 1996 г. БСМ става наблюдател и през 1998 г. - пълноправен член на младежкия Социнтерн (ИУСИ), а през 1997 г. - асоцииран член на младежката организация на Партията на европейските социалисти (ЕКОСИ).

Вигенин е бил общински съветник в столицата.  От 1997 г. е депутат от Коалиция за България. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. е под №3 в листата на Коалиция за България и е преизбран за евродепутат. Избран е за съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест, платформата за междупарламентарно сътрудничество със страните от Източното партньорство. Освен това, е член на Съвета на председателите на делегации в ЕП и член на Делегацията на ЕП в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Украйна; заместник-член на Делегацията на ЕП в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия. Член на Комисията по външните отношения и заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

През периода септември 2009 г. - януари 2012 г. Кристиан Вигенин e координатор на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в Комисията по външни отношения на Европейския парламент.

Владее руски език, немски, френски и английски език. Женен, с двама сина.

Министър на вътрешните работи

Цветлин Йовчев е завършил Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров" – Варна. Придобива степен „магистър" по икономика в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в Национална служба „Сигурност" (НСС), където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор на НСС.

От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС.

На 10 август 2009 г. с Указ № 287 на президента на Република България по предложение на Министерския съвет Цветлин Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция „Национална сигурност".

На 16 февруари 2011 г. подава оставка, която е приета ден по-късно от премиера Бойко Борисов.

Цветлин Йовчев е бивш шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев. В началото на април Йовчев обяви, че напуска президентската администрация с мотив, че има друг проект, който не може да съвместява с позицията си там. Той отрече плановете му да са свързани с политика. Преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Владее английски и руски език. Женен, с едно дете.

Министър на отбраната

Ангел Найденов е народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание.

Завършва специалност „Инженер-навигатор" във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" във Варна и Държавна администрация и право.

Бивш кмет на Димитровград, бивш областен управител на Хасковска област.

Министър на икономиката и енергетиката

Драгомир Стойнев е икономист, завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA.

Работил е в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерски съвет.

Роден е на 6 май, 1976 г. в Триполи, Либия

Владее английски, френски, руски.

Министър на финансите

Петър Чобанов е избран от гражданската квота на БСП. Той е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол.

Завършил е Математическа гимназия „Атанас Радев", в Ямбол. Притежава магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси" (2006 г.) от УНСС.

Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност.

Професионалната кариера на Петър Чобанов започва през 2000 г. като главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси" в УНСС.
От май 2009 г. е избран от 41-вото НС за председател на Комисията за финансов надзор, заема поста до 2010 г.

Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Организационния научен комитет на международната конференция на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и на редакционната колегия на АИАП.

Автор е на редица публикации в областта на макроикономическата и финансова стабилност, системния риск, паричния пазар и икономическата конвергенция.

Владее английски и руски език.

Министър на околната среда и водите

Искра Михайлова е депутат в 42-то Народно събрание от ДПС, но не е член на движението.

Завършила е Ленинградския държавен институт по култура. Има специализации в САЩ, Германия и Великобритания по проблемите на сътрудничеството с ЕС и информационните технологии.

От 2001 до 2005 г. е съветник към политическия кабинет на министъра на регионалното развитие
Бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Сергей Станишев.

Избрана е за депутат в 41-то НС от 13 МИР-Пазарджик, където е Председател на Комисия по околната среда и водите.

Министър на транспорта

Данаил Папазов е изпълнителен директор на Пристанище "Варна".

Той бе назначен за за такъв през 2001 година от правителството на НДСВ.

Осем години е ръководил отдел "Оперативно диспечиране" в пристанище Варна-Запад, бил е помощник-капитан в Българския морски флот, старши помощник-капитан и суперинтендант в немската Ahrenigel LTD, заместник-управител в частни агентийски фирми.

Завършил е специалност "Корабоводене" във ВВМУ и по-късно там е защитил аспирантура "Управление на транспорта".

Член е на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море (BASPA), специализирал е управление и реформа на пристанищни системи във Великобритания и Германия.

Папазов е президент на баскетболен клуб "Черно море".

Министър на труда и социалната политика

Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация.

На местните избори през 2011 година, той е издигнат от листата на ДПС като кандидат за кмет на Разград. Класира се на трето място, след Денчо Бояджиев (ИК, подкрепен от БСП) и Валентин Василев (от ГЕРБ), като получава 6 069 гласа.

Участвал е като народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото Народно събрание.

Адемов е семеен. Владее руски и английски език.

Министър на образованието

Проф. Анелия Клисарова завършва висшето си образование в Медицинския Университет - Варна с награда "Златен Хипократ" за отличен успех. През 1998 г. е хабилитирана като доцент, а през 2005 г. получава научното звание "професор". През 2003 г. става началник на „Център по образна диагностика" и лъчелечение, завеждащ отделението по нуклеарна медицина към МБАЛ „Св. Марина" - Варна. В периода 2004 - 2012г. е ректор на Медицинския университет – Варна.

През 2011 г. проф. Анелия Клисарова получи орден „Св. Св. Кирил и Методий" І степен. Тя стана доктор хонорис кауза на университета „Овидиус" в Констанца, Румъния, Одеския медицински университет в Украйна и Одринския в Турция. Има златен медал „ Алберт Швайцер" на Полската академия на науките. Номинирана е за награда „Мария Кюри" в Неапол. Създава българо-швейцарско училище за рентгенови лаборанти към варненския медицински колеж.

Министър на културата

Д-р Петър Стоянович е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е Парламентарен секретар и Началник на кабинета на министъра на външните работи (1998-2001). Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден" (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература и колумнист на вестник „Преса". Владее английски, немски и руски език. Баща на две деца. Хоби: подводен риболов, лов, кулинарство.

Министър на младежта и спорта

Д.ф.н. Марияна Василева Георгиева-Бенчева е професор по синтаксис в ИБЕ - БАН.

Чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика, катедра „Книга и общество" в УНИБИТ.

Научните интереси на проф. д.ф.н. Мариана Георгиева са в областта на когнитивния синтаксис и на философията на езика, по-специално на граматиката на менталността. Има изследвания по проблемите на предикативността на сложното изречение и предикацията като феномен на познанието на Аз-а.

Министър на здравеопазването

Д-р Таня Андреева е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ „Шейново" ЕАД. Била е председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ „Шейново" и на ІV МБАЛ ЕАД. Завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология." Магистър по „Здравен мениджмънт" в Медицинския университет, София и по „Управление на човешките ресурси" в Нов български университет. Владее френски и руски език. Омъжена с едно дете.

Министър на земеделието и храните

Проф. Димитър Греков е втори мандат ректор на Аграрния университет в Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. Заместник-председател на бизнес-научен съвет към МЗХ в момента. Владее английски и руски език.

Министър на регионалното развитие 

От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация" в Министерския съвет. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество" в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция „Национална транспортна политика" в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право. Владее английски, френски и руски език.

Министър на инвестиционните проекти

От 2003 до 2012 г. проф. д-р Калин Тихолов е заместник-декан по учебната част на архитектурния факултет, УАСГ. Той е ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата". Доктор на архитектурните науки. Владее немски и руски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай