Джамбазки: Време е евродепутатите да работят за България

Джамбазки: Време е евродепутатите да работят за България | StandartNews.com

Национализмът не е равен на евроскептицизъм и ксенофобия, той е родолюбие

Ние не си търсим други семейства в ЕП, имаме си нашето - ще отстояваме българския национален интерес, категоричен бе зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки по време на дебат в Канал 3 в отговор на въпроса към коя от групите в европарламента ще се присъединят евродепутатите на ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден, когато отидат в Брюксел. Ще защитаваме българския национален интерес - например, при какви условия ще се водят разговорите за присъединяватнето на Сърбия и Македония в ЕС и по въпроса за членството на Турция, начело на която е доказаният диктатор Ердоган, който се меси във вътрешните ни работи по линия на ДПС и Реформаторите, каза вторият в евролистата на коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден.

"Важно е да се говори какъв е националният ни интерес в Европа. Всеки евродепутат трябва да постави на първо място борбата за усвояването на всеки евроцент - дали за земеделие или образование, но той да не влиза в джобовете на шепа хора, а да е в интерес на всички български граждани, посочи Джамбазки. Важно е още да се постави въпросът за защита на
интереса на сънародниците ни в чужбина и да се заявява ясна българска позиция по всеки проблем, допълни той.

Джамбазки даде за пример кризата в Украйна, където официално живеят 250 хил. наши сънародници. Българското правителство няма позиция по тази тема, а всичките ни сегашни евродепутати имат различно мнение по въпроса, коментира Джамбазки.

Досегашните ни евродепутати често използваха ЕП, за да водят политически битки там, според това дали са представители на управляващите или на опозицията, заключи воеводата. Това отблъсна хората от представата, че евродепутатите ни работят за обща кауза. Липсва ни защитата на общия интерес. Обикновено парламентът и у нас, и в Брюксел се използва за разчистване на лични сметки, категоричен е Джамбазки.

Предизборната кампания върви вяло заради това, че голяма част от хората не разбират евроизборите, защото не могат да си представят работата на ЕП и не виждат отражението й върху живота си. Джамбазки се съгласи, че по-скоро акцентите падат върху вътрешните проблеми. Национализмът не е равен на евроскептицизмa и ксенофобията, той е родолюбие, категоричен е още патриотът.

Той доразви тезата за традиционно слабия интерес на българина към евровота и в гостуването си в БНТ. Според него е нормално да има хора, които не желаят да гласуват за ЕП, защото има голямо разочарование. Джамбазки обаче посочи, че негласуването вдига цената на купения вот и призова българите към активност, за да се парират опитите изборът да
бъде опорочен. По-добре да гласуваш и да си защитиш позицията, каквато и да е тя, отколкото да оставиш някой друг да определя твоето бъдеще, след което да бъдеш недоволен от него, обясни воеводата. Той допълни, че вината да сме разочаровани и ощетявани седем години, откакто сме член на ЕС е на политиците, които направиха грешни договаряния и обрекоха зеленчукопроизводителите, овощарите и скотовъдите на вегетиране, и уговориха затварянето на 3 и 4 блок на Козлодуй.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай