Двойно сито за кабинет

Двойно сито за кабинет | StandartNews.com

Цачева, Бъчварова и Стоянова откриват преговорите, Бойко се включва на финала

Двойно сито за кабинет прави Бойко Борисов. Преговорите започват в понеделник - на фаталната дата 13 октомври. И ще продължат седем дни - по ден за всяка партия или коалиция в 43-ото НС. Първи покана ще получат социалистите. Разговорите няма да са в централата на ГЕРБ, а в сградата на Народното събрание - неутрална територия, където после партиите ще трябва да работят заедно.

Три нежни остриета ще са първият преговорен екип на ГЕРБ, реши Бойко Борисов. Той праща Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова да разговарят за спасителните за България мерки. Шеф на екипа е Цачева. Основните теми, по които ще стартират разговорите, са бюджет, финанси, еврофондове и инвестиции. По време на разговорите ще се води стенографски запис. След всяка среща двете страни ще правят съвместни изявления. "Искам всичко да е публично и прозрачно, без задкулисия", наредил Борисов. Вторият кръг преговори ще е лидерски. В него ще се включи Борисов. Но тези разговори ще са само с председателите на партиите, с които вече е постигнат консенсус по основните въпроси на управлението. Генерала заявил пред хората си, че очаква от всички, които ще дойдат на разговори в сградата на Народното събрание, да са прочели управленската програма на ГЕРБ, да знаят акцентите. Междувременно експерти на ГЕРБ вече разглеждат щателно платформите на останалите сили, които ще влязат в парламента, за да намерят допирните политики и да предложат консенсусни решения.

Най-малко допирни точки ГЕРБ има с платформите на БСП и "Атака". Макар че и десни, и леви се обявяват за политическа стабилност и растеж на икономиката, хората на Борисов и на Миков предлагат диаметрално противоположни решения за данъците и доходите. Допирни точки между ГЕРБ, БСП и АБВ има по отношение общото желание за максимално удължаване на живота на 5-и и 6-и реактор в АЕЦ "Козлодуй". Но докато БСП и АБВ са за "Белене", ГЕРБ са против. В преговорите хората на Борисов ще се опитат да получат подкрепа за програмата за енергийна ефективност и санирането на сградите у нас, което ще намали сметките за енергия и ще удължи живота на панелките. По точките за енергийната ефективност, както и за инвестициите във важни за икономиката транспортни проекти позициите на ГЕРБ и Реформаторския блок се припокриват. В сектор "Здравеопазване" и реформаторите, и хората на Борисов искат въвеждане на информационна система и държавата да бъде коректен платец към НЗОК за групите, които осигурява.

Между ДПС и ГЕРБ допирните точки са евроатлантическата насоченост и желанието на двете партии за политическа стабилност.

Програмите на ГЕРБ и на Патриотичния фронт пък се доближават по отношение на искането за дългосрочна визия в развитието на туризма у нас и развитието на специализираните видове туризъм - културен, археологически, етнографски, селски и балнеотуризъм.

Ще участваме в разговорите, ако ни поканят, заяви Атанас Мерджанов (БСП). И уточни, че червеният екип за преговори ще е реципрочен на ГЕРБерския. "Ако отсъства лидерът им, и от наша страна няма да участва председателят на БСП", коментира Мерджанов. "Всичко е в ръцете на първата политическа сила. Ако получи покана за разговори, БСП трябва да се отзове и да се обсъдят националните приоритети", заяви зам.-председателят на левицата Драгомир Стойнев. Но уточни: "По никакъв начин обаче това не трябва да става тайно, а прозрачно. Решенията трябва да се вземат от колективните органи на партията - не само от лидера, не само от Изпълнителното бюро, Националният съвет трябва да даде мандат и ясно да каже виждането си за управление на страната".
"Ще участваме в разговори и ако са удовлетворителни за нас по отношение на нашите виждания, бихме подкрепили правителство на ГЕРБ и бихме партнирали", каза пред Нова телевизия кметът на Перник и водач на листата на АБВ в града.

Борисов с оставка, ако ДПС ни подкрепи

Цветан Цветанов, ГЕРБ

Ако всички останали парламентарно представени партии кажат, че няма да заявят подкрепа за ГЕРБ и Бойко Борисов внесе състав и структура на Министерски съвет за одобряване 43-ото народно събрание и тя бъде подкрепена само от ДПС, Борисов на следващия ден си подава оставката. Това трябва да бъде ясно. Ние ще правим правителство с министър-председател Бойко Борисов и това е единственият възможен вариант, защото няма парламентарно представена партия, която може да състави правителство в този парламент, освен ГЕРБ.

Бизнесът моли Бойко за правителство

За незабавно сформиране на ново правителство призова Конфедерацията на работодателите и синдикатите в България (КРИБ) на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Българският бизнес иска възможно най-скоро да се излъчи правителство, което да гарантира стабилността на държавата и икономиката предвид тежката ситуация, в която се намираме", заявиха от работодателската организация след срещата. Представителите на едрия бизнес са притеснени, че без "стабилно, надеждно и имащо доверието на ЕС правителство" няма да бъдат размразени спрените еврофондове. Именно те били причина за огромните неразплатени средства на държавата с фирмите. Най-тежко е положението в строителството, където вече има над 1 млрд. лв. забавени плащания.

Работодателската организация иска спешно сформиране на правителство и за да се извърши актуализация на бюджета за тази година. Тя трябва да осигури вътрешно финансиране на проекти и други плащания по задължения на държавата. Там, където това е невъзможно, да се приеме Закон за публично-частното партньорство, който беше отменен от предишното правителство, настояват от КРИБ. Според бизнес организацията това трябва да са основните приоритети на новото правителство. "Всякакви опити обществената енергия да бъде насочена към провеждането на избори за Велико народно събрание целенасочено отклоняват вниманието на българските граждани, за да бъде обслужвано отново задкулисието и политиците, кариерата на които зависи от него", заявиха от КРИБ.

Ще търсим общи правилни решения за държавата, за да успеем да я стабилизираме. Това е обещал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред представителите на бизнеса. Той ги е уверил, че започва серия от преговори с другите парламентарно представени партии за постигане на съгласие около управленски принципи и политики. Срещите ще се проведат в Народното събрание, за да се стенографират.

Миков пита своите с пленум за властта

Безпрецедентно заседание на Изпълнителното бюро на БСП от близо 5 часа се случи вчера на "Позитано" 20. Лидерът на БСП Михаил Миков е настоял за свикване на Националния съвет на БСП заради започващите в понеделник преговори с ГЕРБ. Пленумът на червените е в петък от 14.00 часа, научи "Стандарт". Социалистите дадоха да се разбере, че ще участват в разговорите за управлението на страната, но все още нямат решение дали БСП да влиза в конфигурацията на властта, или да остане в опозиция. Областните лидери по места са получили спешна депеша от ръководството да направят неофициални допитвания до редовите социалисти. Новоизбраните депутати също трябвало да попитат своите какво мислят за евентуална коалиция с ГЕРБ. И до петък да имат кратък отчет за настроенията в партията. Още в нощта на изборната нощ темата може ли БСП да управлява с ГЕРБ е била дискутирана от предизборния щаб на червените. Но ръководството на социалистите също било разделено на две по отношение на бъдещи коалиции с която и да е партия след катастрофалните резултати от предсрочния вот. Аргументите "за" участие на БСП във властта били в посока, че "БСП е националноотговорна политическа сила" и не може заради "партиен егоизъм" да стои като зрител в парламента. Привържениците на "БСП в опозиция" обаче размахали унищожителните първи резултати от вота и отсекли, че след още една година в коалиция на следващи избори партийците ще се молят да минат 4 процента". Самият Миков заявил, че настоява за ясно решение на пленума. И каквото и да е то, ръководството ще се съобрази с него.

И Плевнелиев заговори за смирение

Убеден съм, че избори след изборите не са решение. Необходимо е смирение, ясен ангажимент и много работа. Така президентът Росен Плевнелиев коментира сложната политическа ситуация след парламентарните изборите на 5 октомври. За смирение призоваха веднага след като станаха ясни резултатите от вота и лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан.

По думите на държавния глава не народът, а политиците трябва да отидат на поправителен.
"Българският народ излезе и гласува на изборите в неделя, сега от политиците се очаква да чуят посланията на хората", коментира Плевнелиев. Затова той призова политическите лидери да намерят необходимите механизми и да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговите очаквания с работа и изпълнени обещания. Според него нов вот би означавало да се каже на хората, че не са гласували "правилно" и затова трябва да го направят отново.

Президентът подчерта още, че ще спазва законовите срокове, свързани със свикването на новото Народно събрание. "Ще бъда двигател, за да минем бързо през конституционния процес, който ни очаква", посочи още държавният глава.

Парламентът на stand by

Първото заседание на 43-ото народно събрание вероятно ще е към края на този месец. Това са прогнозите от партийните централи, които изпращат депутати в парламента. По закон президентът свиква новоизбрания парламент най-късно месец след избирането на Народното събрание. След парламентарните избори през 2013 година Росен Плевнелиев свика 42-рия парламент на 21 май, едва 9 дни след изборите. Имената на новите депутати ще станат ясни още тази неделя. Но предвид започващите преговори между 8-те политически партии, очакванията на всички са избраниците да положат клетва, след като стане ясно може ли партиите да съставят правителство. Независимо че първото заседание на новото Народно събрание не е обвързано със съставянето на правителство, мнозинството от партии засега предпочитат и ръководството на парламента да е част от широкия формат преговори за бъдещо управление. Затова и вместо обичайния десетдневен срок за първия пленарен звънец този път депутатите ще влязат в парламента по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай