Двойка Пръванов-Калфин не се обсъжда за изборите

Двойка Пръванов-Калфин не се обсъжда за изборите | StandartNews.com

Към 21 юли кандидат президентска двойка Георги Първанов - Ивайло Калфин е реалистична около нулата и въобще не се обсъжда. Това заяви Ивайло Калфин в ефира на Нова телевизия, коментнирайки номинациите на партиите за предстоящия президентски вот.

 „Бавим се не по наша вина. Тезата, с която започнахме е това, че има един фаворит във властта - ГЕРБ. Техният кандидат, който и да е, ще бъде силен. Има политически възможност да се постигне друг резултат, да се победи фаворитът в тези избори, обаче това предполага максимално широко обединение, силни кандидатури и действително вълна от ентусиазъм на тези избори", обясни Калфин.

„Отидохме с това предложение при БСП и оттам ни казаха „Чакайте да питаме партията дали искаме да си говорим с вас" – чакахме 1 месец. Изчакахме 1 месец, видяхме се, сега казаха "Изчакайте да видим номинациите", обясни Калфин. По думите му, този процес стои много странно. „От номинациите ще излязат партийни такива най-вероятно. Даже вчера чувам, че г-жа Илияна Йотова е насърчавала партийните организации да издигат партийния кандидат. Това значи, че ние ще бъдем поставени пред избора да подкрепим партийни кандидати на БСП", допълни Калфин.

 По думите му, АБВ има идеи за кандидати за президент. „Това са по-широко скроени кандидати, които биха могли да привлекат подкрепа. Не само наши членове, имаме различни варианти, които сме готови да обсъдим, но ме е страх, че това, което ще видим отсреща – ще бъдем призовани както при господин Миков да подкрепим партийния кандидат на БСП. Е, няма да стане това. Това значи, че няма промяна в БСП на практика", коментира Калфин. Той добави, че няма да спекулира с имена, съобщава Фокус.

„Виждате кои вървят в номинациите. Но там идеята е ние си говорим с вас, но вие трябва да подкрепите нашия кандидат. Не се случва така победа на избори. Това не е извиване на ръце между партии. Тук или правиш един фронт срещу силен кандидат и излизаш силно, или се надлъгваш", подчерта Калфин. По думите му, в АБВ от месеци се правят различни обсъждания за това какво трябва да прави президентът, как трябва да му е профилът, къде трябва да бъде особено в тази ситуация. „Сигурно аз имам много високи критерии за президентската институция, но си мисля, че не можеш да сложиш един симпатичен човек", каза Калфин. На въпрос дали някой би издигнал самият него за президент Калфин отговори, че не знае. „Има различни варианти, включително в АБВ са Георги Първанов, който имаше два успешни мандата, моя милост, който нескромно стигна до един много добър резултат на предишните избори. Имаме и други варианти, но в момента, в който извадим име, от БСП ни предупредиха да изчакаме", обясни Калфин. По думите му, ако БСП издигне за кандидат-президент Стефан Данаилов ще видим подем, който е тръгнал преди 5 години и сега ще бъде довършен. . „Нека да го направят", каза Калфин. „Имаме поне няколко идеи за добри кандидати. Не споменаваме имена, защото в БСП са чувствителни", добави Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай