Дузина кандидати за кметския стол в Русе

Дузина кандидати за кметския стол в Русе | StandartNews.com

Интригата е дали Пламен Стоилов ще спечели от раз, или ще има балотаж

Настоящ и бивш градоначалник, депутат, общински съветници, училищен директор, бизнесмени и общественици влизат в кметската надпревара в Русе.

Броени дни преди официалния старт на предизборната кампания ситуацията край Дунав предвещава интересен и динамичен месец. Още повече че в последната седмица броят на кандидат-кметовете достигна дузина и вече клони към 15-ина. Партии и местни коалиции издигат познати лица, но и перспективни и тепърва налагащи се играчи.

В Русе ГЕРБ залагат на сегашния кмет Пламен Стоилов. Той е и соченият за фаворит преди вота на 25 октомври в социологическите проучвания. Градоначалникът бе единодушно номиниран за втори мандат от партийната общинската структура в Русе. Още повече че на национално ниво Стоилов е сред сочените успешни кметове на ГЕРБ в големите градове. Козът му в предстоящите избори очевидно ще са финализираните проекти по европейски програми. А амбициите му при следващ мандат са Русе да продължи да се развива с високи темпове, с ясна визия и стратегия. Сред реализираните мащабни проекти през последните четири години са откриването на многофункционалната зала "Булстрад Арена", обновената градска част и площад "Батенберг", ремонтът на бул. "Тутракан", крайградските зони. Предстои завършването на реконструкцията на кръговото кръстовище, което ще подобри организацията на движението в града. В момента се осъществява проектът за модерен градски транспорт и след въвеждането на електронните информационни табла на спирките от ноември ще заработи електронна система за таксуване в градските автобуси. Русе може да се похвали и с избора му за Европейски град на спорта през 2016 г. Затова неслучайно основното обещание на кандидата на ГЕРБ е да продължи ударно да работи върху инфраструктурни обекти за общината.

Според политически анализатори голямата битка в Русе ще е за победа от първи тур. Дали ще се стигне до балотаж зависи от претендентите за кметския стол.

В предизборната надпревара влиза и бившият градоначалник Божидар Йотов. Общинският лидер на БСП бе издигнат от съпартийците си като разпознаваемо лице от русенци, с управленски опит като кмет в периода от 2005 г. до 2011 г. Първият мандат на Йотов беше частичен, тъй като зае мястото на Елеонора Николова. После той се пребори за втори мандат през 2007 г., но не се яви на избори за трети такъв, което обаче ще се случи тази есен. Съпартийците му гласуваха доверие и за водач на листата за общински съветници.

Пореден опит да атакува кметския пост ще направи депутатът от Патриотичния фронт и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Той влиза в кметска надпревара за трети път а преди четири години стигна до балотаж с настоящия градоначалник Пламен Стоилов. Патриотите оповестиха номинацията на Веселинов навръх 112-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, а той обясни, че е решил да влезе в надпреварата въпреки ангажиментите му като депутат. "При мен от месеци идват русенци, които ме убедиха, че ако ние не участваме в тези избори, играта е предрешена в полза на статуквото. Русенци заслужават право на избор". Депутатът се обяви за прозрачно управление на общината, омбудсман, прекратяване на порочни практики от миналото, ремонти на инфраструктурата на града и кварталите, привличане на нови инвестиции. Сподвижниците му припомнят и успешните инициативи от преди години, когато е бил председател на Общинския съвет и общински съветник - програмата "Ин витро", наредбите за социално подпомагане, въвеждането на учебния предмет "Русезнание" в русенските училища.

Реформаторският блок ще се яви с обща кандидатура за кмет на предстоящите местни избори в Русе, а номинацията им е зам.-председателят на Движение "България на гражданите" в дунавския град и директор на СОУ "Васил Левски" Галин Ганчев. От своя страна кандидатът се обяви за честна и позитивна кампания, без удари под кръста.

След като Патриотичният фронт и Реформаторският блок заложиха на отделни кметски кандидатури в дунавския град, още една партия от управляващата коалиция избра да играе самостоятелно за градоначалник. АБВ залага на общинския си председател Стелиян Стефанов, а вариантът за местен ляв блок с БСП така и не се реализира.

Бившият директор на русенската екоинспекция Дауд Ибрям също влиза в кметската надпревара, след като ДПС издигна кандидатурата му. Той оглавява РИОСВ в дунавския град от 2006 до 2009 г. и от 2013 до началото на тази година. За три години Дауд Ибрям е и областен председател на ДПС между 2009 и 2012 г.

Коалиция "Нова алтернатива" пък номинира за градоначалник д-р Камен Милков, а "Атака" залага на досегашния зам.-председател на Общинския съвет на Русе и двукратен национален шампион по дълбочинно гмуркане Мирослав Славчев. Той оглавява и групата на "Атака" в русенския парламент.

Пъстрата картина от поне дузина претенденти за градоначалник допълва и Венцислав Ангелов - Чикагото, издигнат от Национална Републиканска партия. Името му нашумя преди година след 24-часов арест за банков терор след разпространен клип в интернет, както и покрай дело за наркотици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай