Драмата със зърното расте. Спешна среща и решение за вноса

Зърнопроизводителите искат компенсации

Драмата със зърното расте. Спешна среща и решение за вноса | StandartNews.com

Драмата с украинското зърно и положението на родните производители расте.

Спешна среща ще имат днес протестиращи зърнопроизводители  с министъра на земеделието Явор Гечев. Те настояват да получат от него отговор дали ще бъде забранен вносът на зърно от Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Брюксел се ядоса, шамари заради украинското зърно. А ние?

През почивните дни земеделският министър обяви, че във вторник очаква да е готов докладът за това има ли правни основания да се наложи такава забрана.  В същото време Брюксел люто се закани на Полша и Унгария, които взеха решение за забрана на вноса на украинско зърно и обяви, че не може държави членки да формират сами търговска политика.

ВИЖ ОЩЕ: Още една държава в ЕС спира украинското зърно

Зърнопроизводители настояват Европейската комисия да предприеме незабавни мерки, за да бъде спрян вносът на зърно от Украйна. Те мотивират искането си с пълните складове със зърно от миналогодишната реколта и загубите, които търпят в момента заради безмитния внос на жито и слънчоглед.

Искаме справедливо разпределение на вносното украинско зърно в ЕС, а не спирането му в някои държави, коментира през почивните дни Гечев.

Зърнопроизводителите настояват държавата да ги защити при липса на мерки от страна на ЕК, така както се случи в Полша и Унгария. На срещата с Гечев ще бъдат обсъдени исканията на зърнопроизводителите. Вчера и Словакия спря вноса.

„Цените, които в момента се предлагат на българските производители, са много под себестойността, на която нашата стока е произведена”, коментира в ефира на Нова тв Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Само за слънчогледа има около 400 млн. евро загуби за българските производители, ако цената остане такава, каквато е в момента”, допълни той.

По думите му помощта от 16 млн. евро, която Европейската комисия е отпуснала за България, е „подигравателно малка сума”.

Проданов коментира още, че поддържат контакт със зърнопроизводители от други държави, които са засегнати от вноса на зърно от Украйна, като обмислят съвместни протести в Брюксел, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай