Още една държава в ЕС спира украинското зърно

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание

Още една държава в ЕС спира украинското зърно | StandartNews.com

Още една държава в Евросъюза реши да спре вноса на безмитното украинско зърно.

След Унгария и Полша, Словакия реши да ограничи временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария. Двете страни забраниха вноса на зърно и други храни от Украйна, за да защитят селскостопанските си сектори, което накара Европейската комисия да им отправи предупреждение. Варшава и Будапеща са част от група, която призовава за общоевропейски мита като част от евентуални мерки.

Унгария ще използва "всички възможни средства", за да защити фермерите си от изкривявания на пазара, причинени от огромния внос на зърно от Украйна, а съвместен отговор на ЕС е "неизбежен", заяви унгарският министър на земеделието Ищван Над.

Същевременно, според високопоставен представител на ЕС, постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос.

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано. Свръхпредлагането се очерта като политически проблем за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" в година на избори.

"Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия", каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. . .Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша като "първа стъпка" в преговорите, които ще се проведат днес във Варшава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай