Брюксел се ядоса, шамари заради украинското зърно. А ние?

Министър Гечев потвърди: Може да забраним вноса

Брюксел се ядоса, шамари заради украинското зърно. А ние? | StandartNews.com

Брюксел се Ядоса на Полша и Унгария и обяви, че не може държави членки да формират сами търговска политика.

Европейската комисия критикува забраната, наложена от Полша и Унгария за внос на зърно, плодове и зеленчуци от Украйна.  До момента Комисията не е уточнила какви мерки смята да предприеме срещу Варшава и Будапеща. В отговор, полските власти поискаха преговори с Украйна за създаване на механизъм, чрез който стоките ѝ само да преминават през страната, без да достигат до местния пазар. Украйна обаче е категорична, че няма нарушения на двустранните търговски споразумения.

На този фон България също иска да забрани вноса на зърно от Украйна.

България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев.

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз, каза днес за бТВ Гечев.

Той отново потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай