ДПС иска изцяло мажоритарен вот

ДПС иска изцяло мажоритарен вот | StandartNews.com

Формулировката на Местан е по-честна от тази на президента, каза Манолова

Лидерът на ДПС Лютви Местан направи корекция на въпроса за мажоритарния вот, поставен от президента Росен Плевнелиев за предстоящия референдум. Българските граждани искат мажоритарен вот, но не искат 1/3 от народните представители да бъдат избирани мажоритарно, искат всички да бъдат избирани мажоритарно, отбеляза Местан.

"ДПС ще предложи редакция на въпросите от съгласни ли сте част от народните представители да бъдат избирани - съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно", посочи още лидерът на Движението. В момента формулировката е "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Питам - защо въпросът се задава за част от народните представители? Това е лицемерно, демагогско", аргументира се Местан. Той припомни, че ДПС винаги е изразявало позиции против мажоритарния вот, защото чрез него се заличават малките партии и политическият плурализъм. "Последното, което ни водеше, беше частният ни партиен интерес", посочи Местан. Лидерът на ДПС отбеляза, че Движението не губи от мажоритарния вот, но той засяга многопартийното представителство в парламента. "Ако 43-то НС не приеме това, ако демагози гласуват против и подкрепят предложението само някаква част да бъдат избирани мажоритарно, то ДПС разполага с още един инструмент - много е възможно да инициираме подписка, която да поискат референдум за 100% мажоритарен избор", каза Местан. И допълни: "Тогава още веднъж ще се реализира максимата: Внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се случи. Казвам го с огромна загриженост, но съм по-загрижен за това българската политика да бъде освободена от популизма", заключи лидерът на ДПС.

Малко по-късно в кулоарите соцдепутатката Мая Манолова подкрепи позицията на Местан. "Формулировката на ДПС е по-честна към гражданите, защото те ще знаят за какво гласуват. Президентът отвори кутията на Пандора, не ДПС, а точно държавният глава задава въпрос, на който гражданите да не могат да дадат недвусмислен и без ясно знание за последиците отговор", каза тя. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че от мнозинството ще подкрепят формулировката на президента Росен Плевнелиев. По думите му предложението на ДПС е крайно и предполага цялостна смяна на изборния модел.

"В аргументите на Местан има доста смисъл, защото въпросът за мажоритарния вот се тълкува различно", каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. "При цялото ми уважение към политическия опит и зрялост на ръководството на ДПС смятам, че двете крайности - 100 процента пропорционален или 100 процента мажоритарен избор - са еднакво недобри", коментира зам.-председателят на АБВ Румен Петков. "100% мажоритарен вот не е подходящ за България", заяви народният представител и съпредседател на партия "Български демократичен център" Стефан Кенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай