ДПС очаква неизбежен провал на управлението

ДПС са обсъждали правила и кандидатури за предстоящите местни избори

ДПС очаква неизбежен провал на управлението | StandartNews.com

Провалът на сегашното управление е неизбежен, категоричен бе на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията.

„Направихме анализ на резултатите на европейските избори и на обществено-политическата обстановка в страната, състоянието на структурите ни“, поясни той. „Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове“, посочи той.

„Анализът обхвана и икономическото състояние на страната, липсата на реформи и състоянието на правата и свободите и здравеопазването“, уточни председателят на ДПС.

„Оценката за скандалите в страната, е че провалът на сегашното управление е неизбежен. Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани“, допълни Карадайъ.

Убедени сме, че при машинно гласуване няма да има сгрешени бюлетини, а недействителните гласове ще бъдат минимизирани, каза още лидерът на ДПС.

„Ние предлагаме две неща – машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган“, поясни той.

Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт и ако имаше сили и възможности да разширим това влияние, защото за нас е важно с местната власт и управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности“, добави Карадайъ.

Ние сме убедени, че в бъдещи избори, когато ще ползваме машинно гласуване и машинно преброяване на хартиените бюлетини, няма да има сгрешени бюлетини и недействителните гласове ще бъдат минимизирани“, коментира още председателят на ДПС.

Ние не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини, посочи още Мустафа Карадайъ.

„Днес Централният съвет прие и няколко важни решения и декларация. Централният съвет на ДПС категорично заявява, че популисткото националистическо управление на страната е пълен провал и затова пълна отговорност носи ГЕРБ. Рисковете за стабилността на страната, за демокрацията изискват отговорно поведение в името на бъдещето. Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени. Българското общество осъзнава, че между декларираните намерение на властта и реалността има огромна разлика“, посочи той.

„Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не са гарантирани и продължават да се нарушават. С управлението в страната и с местното самоуправление трябва да се ангажират партии с доказана привързаност към европейските ценности и демокрацията отговорни пред обществото днес и бъдещите поколения“, добави председателят на ДПС. Според него изборните правила в страната се променят непосредствено преди избори.

„Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, гарантирам извършването на одит, управляващите необосновано предлагат отменяна на машинното гласуване“, уточни Карадайъ.

Ние от ДПС не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективният фактор. Ще пресечем всеки опит за манипулиране на резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и органи да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори“, заяви председателят на ДПС.

Попитан дали ДПС ще участва във вторник в парламентарното заседание за разглеждане на машинното гласуване, той посочи: „Централното оперативно бюро, заедно с парламентарното, ще заседаваме и ще вземем своите решения, преди заседанието“. По думите му ДПС има законодателни предложения за Изборния кодекс. „Ние ще си предложим пак нашите предложения. От нашия опит знаем, че държавата може да го осигури и направи машинното гласуване. Някои наши колеги са участвали в период, когато това нещо много успешно е било реализирано,“ коментира Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай