ДПС е за удължаването на обстановката на епидемия

Притеснителен е трендът на увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса

ДПС е за удължаването на обстановката на епидемия | StandartNews.com

"Дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка, или не, ние трябва да сме наясно, че има правила, които трябва да бъдат съблюдавани - дистанция и дезинфекция. Оказва се обаче, че огнищата съществуват", заяви пред БНР д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия.

Тя беше категорична, че е притеснителен трендът на увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса.

Д-р Джафер коментира, че ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена, това ще легитимира дейността на институциите - на РЗИ, МВР и граничните власти. Ако не се удължи, ще се разчита на дисциплина. "За да се даде възможност на властите регламентирано да работят, би трябвало да се удължи извънредната епидемична обстановка", заяви зам.-председателката на Народното събрание.

Д-р Джафер посочи, че не само в Сърница и Доспат, но и в Разградско има нови случаи, т.нар. клъстери от заразени с Covid-19.

Според Нигяр Джафер пандемията е показала, че трябва да се промени системата на българското здравеопазване, в която оборотите са най-важни. По думите ѝ основното е да има ясна визия как да стане тази промяна.

"И този мандат управляващото мнозинство не можа да промени нещата в здравеопазването към по-добро. Нежеланието да се променят нещата е свързано с това, че липсва потенциал да се предприемат стъпки, често непопулярни". Тя посочи, че управляващото мнозинство не е обединено от програма и ценности, а е просто аритметично мнозинство, което няма как да направи важно реформи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай