ДПС дава изход от кризата - Нов обществен договор

Дошло е време не само са смирение, разум, отговорност и диалог, но и за съгласие, каза Карадайъ

ДПС дава изход от кризата - Нов обществен договор | StandartNews.com
  • Дошло е време не само са смирение, разум, отговорност и диалог, но и за съгласие, каза Карадайъ

Когато основателят на ДПС Ахмед Доган каза на своите да се развиват изпреварващо, но не повече от една крачка, мнозина се зачудиха, защо почетният председател е така пестелив в изискванията си.

Едни разчетоха в думите му опит да предпази депесарите от разрушителната политическа завист, изразяваща се в стигматизиране на партията и анти-ДПС риторика.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ разкри какво са си говори с Борисов

Други видяха видяха в съвета на Доган желание да научи партията си да действа стъпка по стъпка, за да може всяка крачка да е отчетлива и разпознаваема.

Предизборната кампания и първият пленарен ден на 49-ото НС доказаха, че ДПС си е научило уроците.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ и Чавушоглу заедно в Шумен. Какво си казаха?

Централният предизборен лъч обиколи държавата с лозунга - разум, отговорност и диалог. Дни по-късно трите думички влязоха в постоянна употреба в речите и на Бойко Борисов, и на Кирил Петков, и на Корнелия Нинова.

Смирение, отговорност и диалог бе призивът на Румен Радев към новите народни представители в първия ден на 49-тото народно събрание.

ДПС предизборно обяви, че събира проблемите на хората от цялата страна, за да ги внесе като дневен ред на новия парламент и да могат те да бъдат решени. Същият ангажимент за народните представители на ПП и ДБ посочи Кирил Петков във встъпителната си реч в сряда.

30 дни по време на предизборната си обиколка Карадайъ обясняваше, че основната цел на ДПС ще е да се спре прогресивното обедняване - високите цени, ниските доходи, несигурността на работните места, липсата на бъдеще на младите.Той обяви, че това ще стане с отпушването на инвестициите, но с условието, че се реши политическата криза.    

Акценти от платформата на ДПС чухме във всички следизборни деклации на партиите в парламента. Борисов акцентира на разума и покаянието. Петков постави на масата на преговорите решаването на проблемите на хората. Нинова заложи за нуждата от нова социална политика, за да се вдигнат доходите. ИТН пое ролята на коректив, който да следи дали дневният ред на обществото се изпълнява.

В изказването си Карадайъ обаче направи още една крачка напред. Той обяви, че е дошло време не само за смирение, покаяние, разум, отговорност, диалог. Но и за съгласие. Постави въпроса за необходимостта от нов обществен договор, който да е не в индивидуален, колективен или партиен, а в обществен интерес.

Проблемите на хората от Видин до Варна, от Бургас до Кърджали, от Пловдив до Белица са едни и същи. Достойният живот вече не е лична цел, а цел на цялото общество. Обедняването не е индивидуален проблем, а проблем на цялото общество. Затова и решаването му изисква, че отделни, а общи усилия. Не едноличен, а общонационален подход, каза Карадайъ.

С идеята за новия обществен договор ДПС отправя послание към останалите политически сили, че е крайно време разговорите да прерастнат не само в разумен диалог, но в намиране на общо съгласие в патовата ситуация, в която се намира държавата.

Червените линии, омразата и разделението, умишлено разпалвани от политиците, не само нагнетиха общественото напрежение, но и заложиха на карта цялата политическа система: изгорени са коалиционните мостове за сформиране на редовен кабинет, а липсата на такъв поражда опасен риск за функционирането на държавата.

Като възможен изход ДПС предлага обществен договор, чиято първа стъпка е препотвърждаване на доверието между обществото и управлението. Сега то липсва. Как ще стане това – с какво правителство, с чий мандат и подкрепа, с кои имена на министри, е въпрос на технология. Новият обществен договор е за проблеми, които трябва да бъдат решени, защото са общи, а изпълнителната власт е средството, чрез което това да се случи. Това съгласие предполага съдържателен диалог, а не пиар акции и показност пред камерите. Изисква честно и отговорно очертаване на приоритетите и политиките във вътрешен и международен план. Той изисква и очертаване на дългосрочна визия за държавата, а не хоризонт до приемане на бюджета.

Карадайъ очерта и приоритети на ДПС, които трябва да са предмет на новия обществен договор. Сред тях са спиране на прогресивното обедняване; ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от Европейския съюз, предвиден за България; ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи от населението; достъпно здравеопазване; качествено образование.

На преден план са изведени още предвидима среда за развитие на бизнеса; устойчиво законодателство и съдебна реформа, която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система, включително и промени в Конституцията.

Акценти в обществения договор ДПС предлага да са развитие на регионите с приоритет на малките населени места и малките общини; незабавно стартиране на стратегическия план за земеделието и спешни антикризисни мерки за подпомагане на малките земеделци, малките животновъди и малките преработватели, както и подкрепа за малкия и среден бизнес.

Този обществен договор не предполага червени линии. Нито омраза и стигми. Нито дори ротация за ключови постове в държавата. Той изисква от политиците отказ от лично и партийно его, от реваншизъм и амбиция за власт на всяка цена. И разбира се, препрочитане на класиците Хобс, Лог и Русо, за си припомнят, че справедливо може да бъде единствено управлението, чието начало е положено от самите управлявани.  

Генератор на процеса с доверието няма как да бъде едноличното лидерство. Само управление на общото съгласие, облечено в ясна отговорност и контрол, може да бъде обяснено и оправдано пред днешното ни разединено общество.

Ако ГЕРБ и ПП-ДБ наистина разпознават проблемите на обществото и искрено искат да ги решат, то те ще направят компромиси.

В противен случай - бързо ще станат еднакво неприемливи. Ще го усетят по болезнения начин когато и да са следващите избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай