Карадайъ и Чавушоглу заедно в Шумен. Какво си казаха?

Външният министър на Турция на ифтар, даден от лидера на ДПС

Карадайъ и Чавушоглу заедно в Шумен. Какво си казаха? | StandartNews.com

Съпричастни сме с турския народ от първите часове на опустошителните земетресения, станали на 6 февруари. Мобилизирани сме да помагаме на Турция. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на ифтар в Шумен, специален гост на който бе турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде пресцентърът на ДПС.

Ифтар в Шумен

В благотворителната вечеря за около 1200 мюсюлмани, която се състоя пред Томбул джамия, участваха още посланикът на Р Турция в София Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, главният мюфтия Мустафа Хаджи, зам.-предсесателят на ДПС Ахмед Ахмедов и народните представители Хамид Хамид, Филиз Хюсменова, д-р Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Хатидже Георгиева, Сезгин Мехмед, Ихсан Хаккъ, Ертен Анисова, Ализан Яхова, Гюнер Ахмед, Севим Али, Фатме Рамадан и Ешереф Ешереф, както членът на ЦОБ на ДПС Имрен Мехмедова.

Ифтар в Шумен1

Уважаеми господин министър, вашата роля за отличните добросъседски отношения между България и Турция, както и за развитието на междудържавното сътрудничеството, е много важна. Благодарни сме за това, обърна се Мустафа Карадайъ към Мевлют Чавушоглу.

Ифтар в Шумен2

Укрепването на приятелството между двете държави дава сила на усилията ни да издигнем България до по-проспериращи и по-демократични нива, каза Карадайъ.

Ифтар в Шумен4

Уважаеми господин министър, Турция никога не е оставяла сами своите сънародници в България. Затова и ние от първите часове след опустошителните земетресения помагаме на турския народ, дори и нашата помощ да беше като капка в морето, продължи лидерът на ДПС.

Ифтар в Шумен5

Лично аз посетих земетръсните зони в неделя с колеги. Бях шокиран, когато видях щетите, причинени от земетресението. Но видях и как турската държава работи ефективно с всички свои институции. Турция е силна държава и преодолява това бедствие, каза още Карадайъ.

Ифтар в Шумен7

Нашите молитви и помощ ще продължат, увери той.

Уважаеми господин министър, добре дошли в Делиормана, страната на борците с големи сърца. Добре дошли в Шумен, центъра на Делиормана, града на учените. Добре дошли в Нювваб, нашия вековен център на образование, и в Томбул джамия, нашата велика джамия, вие ни оказахте чест, приветства Карадайъ външния министър на Турция.

Ифтар в Шумен12

Вашето пристигане е голямо събитие не само в Шумен, но и в Разград, Търговище, Русе, Силистра, Добруджа, Кърджали и Родопите. Споделяме този ифтар с вас в свещения месец Рамазан. Знаем, че този месец е месецът на укрепване на приятелствата, месецът на споделянето, на солидарността и равносметката, заяви Мустафа Карадайъ.

Ифтар в Шумен8

Много се радвам, че днес сме заедно. Нося ви поздрави от турския народ, отговори Мевлют Чавушоглу. И допълни: "Благодаря на г-н Карадайъ за организацията и възможността днес да сме заедно."

Ифтар в Шумен9

Чавушоглу напомни, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, въпреки ангажиментите си около изборите, лично занесе в Одрин помощи за пострадалите в бедствието хора и специално му благодари, както и на всички останали организатори на дарителската кампания, в която се включиха десетки хиляди българи без оглед на партийна, етническа или религиозна принадлежност.

Ифтар в Шумен11

Благодаря на ДПС за създадената организация и на България за бързата реакция за спасителните операции, каза още Мевлют Чавушоглу.

Ифтар в Шумен13

Ифтар в Шумен14

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай