ДПС бори безизходицата с Лукойл, умуват за свръхпечалбите

Спирането на "Лукойл" ще предизвика още една безизходица в страната

ДПС бори безизходицата с Лукойл, умуват за свръхпечалбите | StandartNews.com

"Лукойл" в България не работи като българско предприятие, а в момента няма как и да се прибира свръхпечалбата на фирмата, за да бъдат използвани тези средства за подпомагане на бизнеса и домакинствата. това стана ясно от интервю за бТВ на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

Вчера парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене проект, предложен от ДПС, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти от петрол с произход Русия.

“Когато ДПС настояваше да се иска дерогация специално за България и българския народ, за да можем да получаваме руски петрол, тогава Асен Василев и премиерът се усетиха, че наистина това е необходимо", посочи Рамадан Аталай.

„Има дерогация по тръбата „Дружба“, която върви. Записано е, че Унгария и другите държави имат правото да изнасят петрол и петролни деривати след преработката на Русия. За нас това го няма заради незнание. Ние сме направили закон за контрол на дерогацията. Всички министри от служебното правителство и от правителството на „Продължаваме промяната“ трябваше да поискат от Европейската комисия да уеднаквят дерогациите заедно с унгарските след установяването на този пропуск“, коментира Аталай.

Той посочи още, че от 2019 г. „Лукойл“ работи на ишлеме – внася, преработва, изнася. Депутатът от ДПС запита управляващите през последните години защо не са говорили с „Лукойл“ за спирането на работа на ишлеме, за да работи като българско предприятие. „Така продукцията, изработвана от руски петрол, ще бъде българска“, отбеляза той.

Според него не е намерена законова формула, с която да се прибира част от свръхпечалбата на „Лукойл“. „Помощи не трябва да се раздават на калпак, трябва да стигат до енергийно бедните“, смята Аталай.

"Спирането на "Лукойл" ще предизвика още една безизходица в страната. Можем да внасяме петрол, но не е ясно на какви цени", каза депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай