Донев готов с ответни мерки за Шенген, "ако не надделее разумът"

България покрива всички критерии за членство в Шенген, категоричен е премиерът

Донев готов с ответни мерки за Шенген, "ако не надделее разумът" | StandartNews.com

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да "надделее разумът" в партньорите от Шенген

Премиерът Гълъб Донев свика днес среща за Шенген с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.

България покрива всички критерии за членство в Шенген, увери Гълъб Донев.„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия“, посочи премиерът.

"Имаше две проверки за изпълнение на критериите за членство на страната ни в Шенген. И двете завършиха с положителни за България доклади. В допълнение, от посолството на Австрия в София направиха проверка - също положителна. Резултатите от тези проверки категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген. За съжаление Нидерланската страна избра да не участва в тези проверки", разказа служебният премиер.

"В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност по изпълнение на критериите от България за членство в Шенген от България са не само неубедителни, но и противоречат на решенията на всички държави членки и на становището на ЕП", обясни Донев.

„Направихме общ преглед на действията, предприети от служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепата на нашите партньори за членството ни в Шенген. В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните няколко дни позиции на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер против приемането на България в Шенген“, каза още той.

Източник: БТА, БНР, Нова тв

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай