Доходът за детски скача на 420 лв. (ОБЗОР)

Доходът за детски скача на 420 лв. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дават по-високи помощи за трето хлапе в семейството от 2016 г.

Сериозни промени в системата на семейните помощи за деца гласи вицепремиерът Ивайло Калфин. Целта е да се спрат злоупотребите и парите да стигат до тези, които наистина имат нужда.

София. След 6 години замразяване държавата най-после обмисля да вдигне подоходния критерий за получаване на месечните помощи за деца. Прагът да се вдигне до нивото на минималната работна заплата предлага социалният министър Ивайло Калфин. Така от 2016 г. детски надбавки ще получават семействата, в които месечният доход на човек е до 420 лв., вместо сегашните 350 лв. Нивото на подоходния критерий не е променяно от 2009 г.

"Не е редно да подпомагаме единствено най-бедните, но на практика се получава точно така, защото минималната заплата в страната вече е 360 лв.", заяви Калфин. Вицепремиерът по социалната политика представи пакет от предложения за промени в Закона за семейните помощи за деца, чиято цел е да се постигне по-справедливо и ефективно подпомагане на семействата у нас.

В момента около 800 000 малчугани у нас от общи 1.2 милиона деца на възраст до 18 г. получават всеки месец детски надбавки, за което държавата отделя годишно близо 400 млн. лв. За първо дете те са 35 лв., за второ 50 лв., а за всяко следващо отново по 35 лв. След като правителството на Бойко Борисов обяви, че ще стимулира тридетния семеен модел в България, бе напълно очаквано да се завиши месечната помощ за трето хлапе. "Ние обаче желаем да променим философията на този вид подпомагане - помощта да се получава не на дете, а на семейство", обясни Калфин. "Децата в едно семейство са равнопоставени, не можем да ги делим на първо, второ и трето и да гледаме на тях като на 35 или 50 лв. Всяко трябва да получава една и съща сума", коментира Калфин. Затова социалното министерство предлага да не диференцира сумата според поредността на роденото отроче, а тя да зависи от общия им брой в семейството. Калфин не посочи конкретни цифри за новите детски надбавки, защото те ще бъдат предмет на разговори при съставянето на Бюджет 2016. Все пак заяви, че сегашната сума от 120 лв. месечно, която получават родителите на три хлапета, трябва да се завиши. Преди седмица обаче той обяви, че ще настоява тя да стане 130 лв., но при четири и повече наследника, парите да бъдат орязани.

Друга лансирана промяна е да се завиши еднократната помощ при раждане на трето дете. От социалното министерство отказват да кажат засега колко предлагат да е тя, но е много вероятно да се изравни с тази при раждане на второ дете - 600 лв., като за четвърти и следващ наследник падне под 250 лв. В момента за първо дете майката получава 250 лв., за второ - 600 лв., а всяко следващо - отново 250 лв.

Социалното министерство не очаква заради по-високия праг на доходите съществено да скочи броят на децата, които ще бъдат подпомагани. Причината е, че в същото време от подпомагане ще бъдат орязани "безотговорните" родители, които не пращат децата си на училище, не ги водят за ваксинация и медицински прегледи, дават ги за отглеждане извън семейството. Без детски надбавки ще останат и родителите на непълнолетните майки. Ще бъдат затегнати и възможностите за злоупотреби със семейни помощи. Все пак разчетите показват, че догодина ще са необходими 250 млн. лв. повече за детски надбавки, ако се вдигне прагът за получаването им.

Нов вид семейна помощ ще има за осиновителите - те ще получават еднократно 250 лв. при осиновяване на дете. Сумата е колкото помощта при раждане на първо дете в момента. Годишно у нас се осиновяват около 700 хлапета.

Сериозни промени в системата на семейните помощи за деца гласи вицепремиерът Ивайло Калфин. Целта е да се спрат злоупотребите и парите да стигат до тези, които наистина имат нужда.

Непълнолетните майки само с помощи в натура

Момичета, които раждат, преди да навършат пълнолетие, ще получат допълнителна подкрепа от държавата във вид на еднократни суми, помощи в натура и социални услуги. В същото време техните родители ще бъдат лишени от детски надбавки. Намерението държавата да спре тези средства предизвика остра реакция от политически партии и нeправителствени организации, които скочиха в защита на ромките. "Обмисляме в тези семейства да подпомогнем непълнолетните майки с еднократна сума, която да е приблизително равна на годишната сума на спрените детски за техните родители", посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. В същото време държавата ще осигури и помощи в натура като храна, памперси и други материали и дрехи за бебетата на невръстните майки. Наред с това те ще получат консултации, прегледи и други социални услуги, които да им помогнат в отглеждането на децата, така че да се предотврати тяхното изоставане. "Не можем обаче да ограничим феномена "деца раждат деца" само с промени в Закона за семейните помощи", посочи Калфин. За миналата година 1351 са ражданията от момичета на възраст под 16 години и 3981 - между 16 и 18 години. Най-много непълнолетни майки има в Сливенска, Бургаска и Пловдивска област. 90% от случаите са от ромската общност.

Помощи в натура са предвидени и за деца в рискови семейства, за които е видно, че детските надбавки кеш се прахосват от родителите им. Социалните работници ще може да предоставят на такива деца до 20% от детските под формата на дрехи, обувки, учебници, учебни помагала.

Родители гурбетчии ще връщат пари

Да се пресекат всякакви възможности родители да получават помощи, ако детето им е настанено за отглеждане извън семейството, предвиждат предложенията за законови промени. В момента парите се спират единствено ако хлапето е дадено в интернат. Законово обаче не е предвидено какво става, ако то е настанено в приемно семейство. От помощи ще се лишат и родители, заминали на гурбет в чужбина и зарязали отрочетата си на близки. "Ако тези близки са баба и дядо, то детските може да бъдат прехвърлени на тях, но често изобщо не се знае кой отглежда децата", коментира Калфин.

Майки, изоставили децата си преди навършването им на 2 г., пък ще връщат част от еднократните помощи, които са получавали при раждането им или по друг повод. По същия начин ще бъдат санкционирани и родители за насилие над хлапетата си, трайно неполагане на грижи и лишаване от родителски права. Безотговорни родители ще връщат помощите за първолаци, ако не ги пращат на училище. В момента законът не е много строг, защото за да се отпуснат еднократно 250 лв., е достатъчно единствено детето да е записано в първи клас. Никой обаче не проследява дали наистина то посещава школото. По-строги санкции ще има и за родители, които не пращат децата си на училище. Те ще бъдат лишени напълно от детски надбавки, ако хлапетата им не ходят повече от три месеца на училище.

Спират кранчето на родилите студентки

7555 студентки са получили през 2014 г. по 2880 лв. еднократна помощ за раждане на дете. Апетитната сума бе въведена през 2009 г. и оттогава броят на възползвалите се бъдещи висшистки е скочил петкратно. За сравнение през първата година на действие на еднократната помощ при раждане са кандидатствали 1500 студентки. Стремглавият ръст става на фона на намаляване на общия брой студенти в страната, включително и жени, и на вдигане на възрастта за раждане на първо дете в същото време. За социалното министерство това е признак на недобросъвестност, защото проверките показват, че в голямата си част тези студентки записват само един семестър и след като родят, прекъсват учението си. Промените в Закона за семейното подпомагане ще затвори и това кранче за източване на публични средства. Първо изискване е майката да е записана като студентка редовно обучение преди раждането. Второто условие е тя да получи на два пъти сумата, като втората половина ще е само срещу записан следващ семестър, но не по-късно от навършване на 1 година на детето.

Режат помощите на семейства без брак

Смятат дохода и на бащата при отпускане на месечните надбавки

Семейства без сключен брак вече няма да имат толкова лесен достъп до помощи за деца. Това e част от пакета предложения на социалното министерство. Според тях от догодина при доказване на доходите в подобни съвместни съжителства ще се представят и тези на бащата, а не само на майката, както досега. Това ще направи по-ясна картината дали на човек се падат до 350 лв. и за децата се полагат месечни надбавки. "Трудно е да се каже колко деца ще отпаднат след въвеждането на това условие, тепърва ще се изяснява", заяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му сегашното положение предизвиква напрежение, защото масово семейства с добри доходи се възползват от липсата на сключен граждански брак, при което майката кандидатства за подпомагане като самотен родител. В бъдеще социалните ще трябва да проверяват дали родителите живеят на един адрес. Ако се окаже, че е така, те ще търсят и доходи на бащата. Ако прагът за доход на член на семейството е надхвърлен, семейството няма право на детски надбавки. Освен това майката трябва да бъде лишена и от всички помощи, които би получила като самотен родител.

Всяко второ дете през последните няколко години е извънбрачно, показва статистиката. През 2013 г. са родени 39 375 извънбрачни деца, което e 59% от всички живородени. Ръстът се дължи на разширяващото се съжителство сред младите на съпружески начала без сключен брак. Две трети от тези деца се отглеждат в семейна среда от родители, които живеят заедно, показват данните от НСИ.

Санкциите са прекалено сурови

Георги Богданов, Национална мрежа да децата

Предвижданите санкции срещу недобросъвестните родители са изключително много. На практика това са санкции срещу родители, които понеже са бедни, не могат да се грижат добре за децата си. Отнемането на помощите няма да им позволи да си върнат обратно децата и това е голям проблем. Трябва да се помисли за подпомагане на такива родители да си ремонтират къщите и да ги направят в нормално място за отглеждане на децата им. Иначе тези деца са обречени да израснат в малки групови домове или в приемни семейства. Решението част от помощите да се получават в натура е добро. Особено ако става дума за допълнително подпомагане на непълнолетни майки. Защото знаем, че парите и без това са изключително малко.

Спират пари при 5 неизвинени

Социалните работници са спрели месечните помощи на 4841 семейства през м.г. Причината е, че децата им са натрупали повече от 5 неизвинени отсъствия. Спирането на детските става за месец и ако през следващия месец учениците поправят поведението си, те отново започват да се превеждат. Без месечни помощи са останали и 644 семейства, чиито хлапета не ходят на задължително предучилищно обучение.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай