Доц. Киселова тегли чертата! Каза какво да направи Мария Габриел

Според нея кандидатката на ГЕРБ-СДС би трябвало да се оттегли

Доц. Киселова тегли чертата! Каза какво да направи Мария Габриел | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Кандидатът за министър-председател, в случая Мария габриел, е трябвало да разговаря лично с министрите в своя списък и да получи съгласието им. Но Конституцията допуска по правни, лични или политически причини да има смяна на кандидати за министри. Това обясни пред Нова телевизия конституционалистът и анализатор доц. Наталия Киселова.

"За президента мандатът се счита за изпълнен, когато кандидат-премиерът се върне при него със структура и състав на правителство”, посочи тя.

Вчера Мария Габриел върна папката с проучвателния мандат на президента Румен Радев. В състава на проектокабинета ѝ бяха цитирани имена на 11 министри, които впоследствие си направиха отвод. Те заявиха, че не са се подписвали под кандидатурите си.

„Първата фаза на процедурата е приключила. Сега следва втората – в Народното събрание. Следва депутатите да изберат министър-председателя Мария Габриел и по нейно предложение – състава на Министерския съвет. Дали е възможно да бъдат сменени 11 от 20-те позиции – струва ми се в повече”, каза доц. Киселова.

Конституционалистът обясни каква е процедурата в парламента: „Мнозинството е обикновено – трябва да гласуват повече от половината депутати при наличен кворум”. Това означава, че дори 61 народни представители стигат, за да бъде гласуван проектокабинетът. Тя обаче подчерта, че според нея това не би бил успешно изпълнен мандат и при такова стечение на обстоятелствата Мария Габриел би следвало да се оттегли.

„Начинът, по който тя беше използвана или подтикната да участва в тази процедура, я доведе до това, тя да наруши Конституцията, защото не е допустимо да предлагаш хора за министри, без да си получил тяхното съгласие”, каза още доцентът.

Преподавателят по конституционно право припомни за новоприетите промени в Основния закон. Според тях, в случай, че и с втори, и с трети проучвателен мандат не бъде гласуван редовен кабинет, президентът започва консултации за избор на служебен министър-председател. Той може да избира между председателя на Народното събрание, управителя на БНБ или някой от тримата му заместници, председателя на Сметната палата или негов заместник. Другият вариант е омбудсманът или някой от заместниците му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай