Депутатите отказаха да се занимават с оградата за 10 млн. лв.

Депутатите отказаха да се занимават с оградата за 10 млн. лв. | StandartNews.com

София. Депутатите отхвърлиха предложението на опозицията за създаването на анкетна комисия за изграждането на ограда на границата с Турция. Съоръжението, което трябва да предпазва страната от влизане на нелегални имигранти, стана обект на проверки заради необяснимо скочилата му цена от 5 милиона на близо 10 млн. лв.

 

Предложението наа ГЕРБ беше отхвърлено с 91 гласа „против", 66 „за" и десетима въздържали се.

 

„Тази анкетна комисия трябва да даде отговор на няколко въпроса, които мислим, че са малко притеснителни. Как от 5 100 000 лв. стига до 9 665 000 лв., след като беше толкова важно тази ограда да бъде изградена, и това беше една от причините да се избяга от закона за обществени поръчки", обясни предложението Александър Ненков от ГЕРБ.

 

Според вносителите комисията е трябвало да изясни по какъв начин са избрани фирмите, които да я изграждат и имало ли е опит да се прикрие кой стои зад тях.

 

„От Министерство на отбраната и Сухопътни войски предоставиха достатъчно информация, с която медиите разполагат. Бяха направени проверки, в които няма данни за нарушения. Прокуратурата е в правото си да реши да извърши 4-та проверка. Беше важно това заграждение да се направи в максимално бърз срок. Не мога да приема това предложение от колеги, по чието време са изразходвани средства без значителни последици", отговори Борис Цветков от левицата.

 

Парламентарната група на ГЕРБ поиска прегласуване на предложението, което беше отхвърлено за втори път с 69 депутати - „за", 109 - „против" и петима въздържа ли се.

 

От партията на Бойко Борисов вече внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Военният министър Ангел Найденов преди ден увери, че всички процедури са законосъобразни и че лично носи отговорност за поръчката.

 

Колегата му от МВР Цветлин Йовчев също подчерта, че случаят ще бъде подложен на проверки и ще бъде гледан „под лупа".

 

Самият премиер Пламен Орешарски коментира по време на правителственото заседание миналата седмица, че опитът му подсказва, че е имало надписване на сумите и се закани в системата на двете министерства да има уволнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай