ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за оградата по турската граница

ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за оградата по турската граница | StandartNews.com

София. Народни представители от ГЕРБ Валентин Радев и Александър Ненков внесоха сигнал до главния прокурор за оградата по турската граница. От партията настояват да се извърши проверка на средствата, които се разходват за изграждането и по какъв начин са подбрани фирмите, които ще изпълняват проекта.

 

“Притесненията ни нараснаха най-вече с това, че става все по-неясно защо е избран точно този вид процедура – с договаряне. Защо, след като имаше време – от 6 ноември е подписан този план за овладяване на кризата, оттогава имаше време. Да не говорим ,че и преди това е имало време да се направят и проектни декларации и т.н, което всъщност е и извинението на министър Ангел Найденов”, каза Радев пред журналисти.

 

На второ място - много ни притеснява това, защо е възложено на командир на сухопътни войски да извършва процедура за над 8 милиона лева, тъй като в министерството по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и по времето на ГЕРБ имаше заповед на министъра, с която се възлагаха на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, каквито се явяват отделните видове въоръжени сили, включително и сухопътни войски, да извършват процедури до 60 000 лева. Изведнъж сумата се възлага на сухопътни войски, и то в решението на Министерски съвет”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

 

Няма противоречие със закона при подбора на фирми доставчици, категоричен бе министърът на отбраната Ангел Найденов. Инспекторатът на Министерски съвет и военното министерство вече са назначили проверки по случая. От представената информация не виждам нищо, което да влиза в противоречие със закона или което да ми дава основание за съмнение в обективността на командира на Сухопътни войски или ръководителите на комисиите, които са ангажирани в целия процес, каза министър Ангел Найденов, цитиран от БНР.

 

Найденов каза още, че Министерството на отбраната е направило избор на фирмата изпълнител след маркетингово проучване. "Какво значение има какви са политическите пристрастия на изпълнителния директор на фирмата, която доставя в случая режещата тел или всъщност на една от фирмите доставчици, след като тази фирма се оказва единственият производител на подобни изделия в България. Фактът, че е българска фирма, чието производство е в България, дава възможност за, най-просто казано, контрол на целия производствен процес", коментира още министърът на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай