Депутатите без европартии отиват в "Галерията"

Депутатите без европартии отиват в "Галерията" | StandartNews.com

Пловдив. Политическите сили у нас, които не членуват в европейски партии, могат да имат единствено независими депутати в Европейския парламент, обяви в Пловдив лидерът на НДСВ Антония Първанова.

Причината е, че за предстоящите евроизбори се въвежда изискването върху бюлетината да е поставено логото на съответната европейска партия, към чието семейство принадлежат партиите, излъчили съответния кандидат-депутат. Ако не членуват в политическа сила от ЕС и съберат нужните гласове, отиват в Брюксел като независими, стана ясно от думите на Първанова.

При това положение евентуалните евродепутати на АБВ, "България без цензура" и Реформаторски блок няма да са партийно обозначени и автоматично отиват на място в залата, която колегите им с европартии наричали "Галерията".

Всеки от тях имал право на изказване в рамките само на една минута и то на три месеца. Предложенията им пък никога не минавали, тъй като не можели да съберат гласове. До вота трите политически сили можело да се ориентират към някое от европейските политически семейства, но за да бъдат приети процедурата отнемала година.

Най-интересно щяло да е положението с АБВ, тъй като, за да влязат в ПЕС трябвало да имат препоръка от БСП, което я член на партията на европейските социалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай